Türk İlaç ve Serum Sanayi A.Ş. Konkordato Talep Etti: Borsa İstanbul’daki Süreç Başladı

Türk İlaç ve Serum Sanayi A.Ş. Konkordato Talep Etti: Borsa İstanbul'daki Süreç Başladı

Türkiye’nin önde gelen ilaç üreticilerinden biri olan Türk İlaç ve Serum Sanayi A.Ş., Borsa İstanbul’da işlem görürken konkordato başvurusunda bulundu. Ankara 3. Asliye Ticaret Mahkemesi, şirketin talebi üzerine 3 aylık geçici mühlet kararı aldı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Berat Battal ve minor hissedarı Battal Holding A.Ş. ile birlikte yaptıkları başvuru, finansal zorlukların artması sebebiyle gerçekleştirildi.

Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) aracılığıyla yapılan açıklamaya göre, Türk İlaç ve Serum Sanayi A.Ş., krediye ulaşımda karşılaştığı güçlükler, yüksek faiz oranları, bozulan nakit akışı ve artan finansman maliyetlerinin konkordato talebinin ana sebepleri arasında yer aldığını bildirdi. 14 Mayıs 2026 tarihinden bu yana devam eden kredi geri ödeme gecikmeleri ve 20 Mayıs 2026’da oluşan karşılıksız çek kayıtlarıyla ilgili alacakların henüz kapatılmadığına da dikkat çekildi.

Şirket, kısa vadeli borçlarının yanı sıra yüksek tutarlı çek ödeme yükümlülüklerinin finansal baskıyı artırdığına vurgu yaptı. 2026 yılının ilk çeyreğinde kâr elde edilmesine rağmen, 2025 yılındaki yüksek zararların etkilerinin devam ettiği kaydedildi. Türk İlaç ve Serum, konkordato başvurusunu, tesis varlıklarının korunması, üretim faaliyetlerinin sürekliliği ve alacaklıların başlatabileceği haciz işlemlerini önlemek amacıyla gerçekleştirdiğini belirtti.

Mahkeme kararının ardından, şirketin faaliyetlerine normal devam edeceği ve başta bankalar olmak üzere tüm alacaklılarla mevcut borçların yeniden yapılandırılması için görüşmelerin yapılacağı ifade edildi. KAP’ta yapılan açıklamada, nakit akışının yeniden düzenlenmesi, finansman giderlerinin azaltılması ve konkordato sürecinin sağlıklı bir şekilde tamamlanması için gerekli çalışmaların yürütüleceği aktarıldı. Türk İlaç ve Serum Sanayi A.Ş., mahkeme ve konkordato komiserlerinin yönlendirmeleri doğrultusunda hareket edeceğini de duyurdu. Şirket, konkordato süreciyle ilgili önemli gelişmeleri sermaye piyasası mevzuatına uygun olarak kamuoyu ve yatırımcılarla paylaşmaya devam edeceğini bildirdi.

Author: Ece Aydın