Osmaniye’de Hava Kirliliği Sağlık Riskleri Taşıyor

Osmaniye’de hava kalitesinin turuncu kodla tanımlanan “hassas” kategoride seyretmesinin, riskli gruplar için sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısı yapıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağının verilerine göre, en fazla 50 olması gereken metreküp başına hava kirletici partikül miktarı, 27 Ocak’ta kentte 157 seviyesinde ölçüldü.

Kırmızı kodla tanımlanan “sağlıksız” kategorisindeki hava kalitesi, 30 Ocak saat 16.00 itibarıyla turuncu kodlu “hassas” kategorisindeki 130 seviyesinde kaydedildi.

Seviye, “hassas gruplar için sağlık etkileri oluşabilir” uyarısı taşıyor.

“Hava kirliliğine trafikteki yoğunluk da etki ediyor”

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi bünyesinde kurulan Sürdürülebilirlik ve Yeşil Kampüs Birimi Sorumlusu Bilgen Gaye Yalpa, AA muhabirine, hava kirliğinin olası nedenlerini değerlendirdi.

Yalpa, Osmaniye’nin gelişen bir kent olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

“Büyük ve üretimi yüksek sanayiye sahibiz. Mevcut organize sanayi bölgelerini genişletmek için çalışmalar da sürüyor. Özellikle Toprakkale’deki sanayi bölgesi, demir çelik üretimi bakımından ciddi potansiyele sahip. Bu sanayi bölgeleri havanın kirlenmesinde önemli rol oynuyor. Hava kirliliğine trafikteki yoğunluk da etki ediyor. Bireysel ısınmada kullanılan katı yakıtların denetimsizce kullanılması da büyük bir sorun.”

Kentin Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’teki depremlerden etkilendiğini anımsatan Yalpa, binaların yıkımı sırasında ortaya çıkan tozların kirlilik şikayetini artırdığını anlattı.

Yalpa, Osmaniye’nin coğrafi konumunun da hava kalitesinin seviyesinde rol oynadığını belirterek, “Osmaniye’nin bir çanak içinde kalması ve etrafındaki dağlardan dolayı hava sirkülasyonunun olmaması zararlı gazlar ve partiküllerin havada asılı kalmasına neden oluyor.” diye konuştu.

“Kötü havaya maruz kalmak kalp hastalıklarına sebep oluyor”

Hava kirliliğinin riskli gruplar için sağlık sorunlarına yol açabileceğini dile getiren Yalpa, şunları kaydetti:

“Sürekli kötü havaya maruz kalmak kalp hastalıklarına sebep olabiliyor. İlerleyen aşamalarda kansere yol açabiliyor. Çocuklarda gelişim sıkıntılarına neden olabilir. Özellikle kronik akciğer rahatsızlığı yaşayan vatandaşlar, adeta evlerinden dışarı çıkamaz hale geliyor. Sanayi bölgelerindeki tesislerin baca filtrelemelerinde ekstra zorunluluklar, denetimler gelebilir. Bunun yanı sıra sanayi kuruluşları, temiz enerjiye yönlendirilebilir ve doğal gazdan, güneş enerjisinden yararlanmaları sağlanabilir. Organize sanayi bölgemizde bu konuda ciddi ilerleme var. Tesislerinin çatılarına ve yan yüzeylere güneş panelleri yapan firmalar var.

Trafiğin yarattığı kirlilik için de egzoz emisyonları daha sağlıklı hale getirilebilir, eski model araçlar trafikten men edilebilir. Özellikle dizel yakıtlara karşı çalışmalar yapılabilir. Halkın ısınmasına ilişkin de denetimler artırılabilir ve Türk Standartları Enstitüsü onaylı yakıtların kullanılması sağlanabilir.”

Related Posts

En büyük şirketlerin vergi tablosu gösterdi: İşçiler patronlardan daha yüksek oranda vergi ödemiş!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Vergi kaçıranları tespit etmek için OSB’lerin girişlerine vergi memuru yerleştireceğiz” açıklamasının ardından, Türkiye’nin en büyük sanayi şirketlerinin çoğu neredeyse hiç vergi ödemediği ortaya çıktı.

2025 yılında vergi affı var mı? Beyanname Gözetim Programı nedir?

Son bir ayda tarafıma ulaşan soruların önemli çoğunluğa vergi affı ve birçok tüzel kişiliğe gelen vergi uyarı yazıları hakkında olmuştur. Beyanname Gözetim Programı nedir? Hazine ve Maliye Bakanlığınca uygulamaya alınan program uyarınca 2024 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesi verecek yaklaşık 500 bin mükellef üzerinden yapılan risk analizleri neticesinde ortaya çıkan, yaklaşık yüzde 10 civarı mükellefin riskli grup olarak tanımlanması ve bunlara riskleri hakkında uyarı mektubu gönderilmesi işlemidir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yine ‘sabır’ istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuştu. Erdoğan, enflasyondaki düşüle dikkat çekerek sabır istedi.

Yetiştirmesi kolay getirisi yüksek İç ve dış pazarda kapış kapış

Dünyanın önde gelen üzüm üretim merkezlerinden Manisa’nın Alaşehir ilçesinde çiftçiler, mayıs ayıyla yeşillenen asmalardaki yaprakları satarak ek gelir elde ediyor. KİLOSU 70 LİRA: “YAPRAKBANK” Üzüm çiftçisinin “yaprakbank” olarak tanımladığı alım …

Avrupa borsaları ticaret anlaşmasının ardından rahat bir nefes aldı

Anlaşma, Trump’ın İngiliz ihracatına uyguladığı yüzde 10’luk gümrük vergilerini yürürlükte bırakıyor, her iki ülke için de tarım ürünlerine erişimi sınırlı ölçüde genişletiyor ve ABD’nin İngiliz otomobil ihracatına uyguladığı yasaklayıcı gümrük …

Tazminat yakacak o ifade! Haklı olsa da…

Türkiye’de milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı hakkı ile ilgili, dikkatten kaçan küçük ayrıntılar yılların emeğini boşa çıkarabiliyor. Yıllarca çalışan ancak haklı sebeplerle istifa eden kişiler, işten ayrıldıktan sonra kıdem tazminatı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir