Dünyanın en uzun süren idam mahkumu! Yıllarca ölümü için sıra bekledi! Adama tazminat yağdı

Japonya’da 40 Yılı Aşkın Hapis Ceza Sürenin Ardından Eski Boksör Tazminat Kazandı

Japonya’da 40 yıldan uzun bir süre hapis cezasına çarptırılan eski profesyonel boksör Iwao Hakamata, sonunda beraat ederek 1,4 milyon dolar (217 milyon yen) tazminat kazandı.

Shizuoka Bölge Mahkemesi, 89 yaşındaki Hakamata lehine verdiği kararda, haksız yere geçirdiği her gün için yaklaşık 85 dolar ödenmesini karara bağladı.

1966 yılında işlenen dörtlü cinayetten 1968’de idama mahkum edilen Hakamata, yıllarca polisin delil uydurduğunu iddia etmişti.

Geçen yıl yapılan DNA testleri, suçlamalara dayanak olan kanlı giysilerin sonradan yerleştirildiğini ortaya çıkardı ve Hakamata beraat etti.

Mahkeme, soruşturmacıların itirafları zorla aldığını ve sorgunun insanlık dışı olduğunu vurguladı.

Yaklaşık 50 yıl boyunca ölüm hücresinde kalan Hakamata, dünyanın en uzun süre idam cezasına çarptırılan mahkumu unvanını taşımaktaydı.

Savcıların beraat kararına itiraz edip etmeyecekleri ise merak konusu halini koruyor.

2014 yılında hapisten çıkan Hakamata, yaklaşık yarım asır boyunca ölüm hücresinde kaldı ve dünyanın en uzun süre idam cezasına çarptırılan mahkumu olarak tanındı.

Tazminat miktarı, Japonya’da haksız mahkumiyet durumları için verilen en yüksek meblağ olmakla birlikte, avukatı bunun çekilen acıları telafi edemeyeceğini belirtti.

Savcıların beraat kararına itiraz edip etmeyecekleri henüz netlik kazanmış değil.

Shizuoka eyaletinde 1966 yılında başlayan ve eski boksör Iwao Hakamata’yı yaklaşık yarım asır hapiste tutan olay, çarpıcı bir tarihlemeyle Japonya’nın adalet sisteminde tartışmalara yol açtı.

1966 yılının 30 Haziran’ında, bir miso işleme şirketi yöneticisinin evinde çıkan yangının enkazında, yönetici, eşi ve iki çocuğu bıçaklanarak öldürülmüş halde bulundu. Ağustos’ta hakimiyete alınan eski profesyonel boksör Iwao Hakamata, cinayet ve soygun şüphesiyle tutuklandı. Bir yıl sonra, fabrikanın miso tankında bulunan kanlı giysiler delil olarak sunuldu ve Hakamata, Eylül 1968’de idama mahkum edildi. Cezanın onayı Yüksek Mahkeme tarafından Aralık 1980’de gerçekleştirildi.

Hakamata, masumiyetini savunarak Nisan 1981’de yeniden yargılama isteğinde bulundu. Ancak Shizuoka Bölge Mahkemesi 1994’te, Tokyo Yüksek Mahkemesi ise 2004’te bu talebi reddetti. Mart 2008’de Yüksek Mahkeme de özel temyizi geri çevirdi. Kız kardeşi Hideko’nun Nisan’da ikinci kez itiraz etmesi, süreci yeniden hareketlendirdi. 27 Mart 2014’te Shizuoka Bölge Mahkemesi Hakamata’yı serbest bıraktı, fakat savcılar dört gün sonra itirazda bulundu.

Mücadele, 11 Haziran 2018’de Tokyo Yüksek Mahkemesi’nin yeniden yargılamayı reddetmesiyle duraksadı. Savunma, 18 Haziran’da Yüksek Mahkeme’ye başvurdu ve 22 Aralık 2020’de dava Tokyo’ya geri gönderildi. 13 Mart 2023’te Tokyo Yüksek Mahkemesi yeniden yargılamayı onayladı; savcılar 20 Mart’ta itirazdan vazgeçti. İlk duruşma 27 Ekim’de yapıldı. Savcılar, 22 Mayıs 2024’te idam cezası talep etseler de, Shizuoka Bölge Mahkemesi 26 Eylül’de Hakamata’yı beraat ettirdi.

Bu karar, Japonya’da adalet sistemi hakkında ciddi tartışmalara yol açarken, Hakamata’nın 40 yılı aşan hukuki mücadelesi önemli bir yer edindi.

Related Posts

Dervişoğlu’ndan ‘terörsüz Türkiye’ mesajı: ‘Terörist ile pazarlık edilerek…’

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, “Barış içinde, huzur içinde, kardeşlik içinde bir Türkiye mümkündür ama terörist ile pazarlık edilerek terörsüz Türkiye yaratmak asla ve kata mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

Katar’dan Trump’a dudak uçuklatan hediye! Tarihin en pahalısı…

ABD başkanı Trump’a Katar kraliyet ailesi tarafından verilen süper lüks bir Boeing 747-8 jumbo jet dünya çapında büyük yankı uyandırdı. TARİHİN EN PAHALI HEDİYESİ Uzmanlar söz konusu hediye yabancı bir hükümet tarafından ABD’ye verilmiş en değerli …

ABD’de serbest bırakılan Rümeysa Öztürk: Son 45 günde doktoramın kritik zamanında özgürlüğüm ve eğitimimden mahrum kaldım

ABD’de serbest bırakılan Rümeysa Öztürk: Son 45 günde doktoramın kritik zamanında özgürlüğüm ve eğitimimden mahrum kaldım

Resmî Gazete’de bugün (10 Mayıs 2025 Resmî Gazete kararları)

Resmî Gazete’de 10 Mayıs 2025 tarihli kararlar, yönetmelikler ve tebliğler yayımlandı. Peki, Resmi Gazete’de bugün neler var?

Alman tarihçinin öngörüsü: Gelecek yaz Avrupa’daki son barış dolu yaz olacak

Bazı analistlere göre Kremlin şu anda makalenin pratikte ne kadar kullanılabilir olduğunu test ediyor. NATO üyesi bir ülkeye saldırı olması halinde ittifakın diğer ülkelerinin yardıma gelmesi gerektiğini belirten Kuzey Atlantik Antlaşması’nın 5 …

Canlı yayında yere yığıldı! Cümlesini tamamlayamadan fenalaştı

Amerikalı siyaset analizcisi Camryn Kinsey, “Fox News at Night” adlı programda aniden fenalaşarak yere yığıldı. Kinsey cümlesini tamamlayamadan bilincini kaybederek bayıldı