Dünyanın en uzun süren idam mahkumu! Yıllarca ölümü için sıra bekledi! Adama tazminat yağdı

Japonya’da 40 Yılı Aşkın Hapis Ceza Sürenin Ardından Eski Boksör Tazminat Kazandı

Japonya’da 40 yıldan uzun bir süre hapis cezasına çarptırılan eski profesyonel boksör Iwao Hakamata, sonunda beraat ederek 1,4 milyon dolar (217 milyon yen) tazminat kazandı.

Shizuoka Bölge Mahkemesi, 89 yaşındaki Hakamata lehine verdiği kararda, haksız yere geçirdiği her gün için yaklaşık 85 dolar ödenmesini karara bağladı.

1966 yılında işlenen dörtlü cinayetten 1968’de idama mahkum edilen Hakamata, yıllarca polisin delil uydurduğunu iddia etmişti.

Geçen yıl yapılan DNA testleri, suçlamalara dayanak olan kanlı giysilerin sonradan yerleştirildiğini ortaya çıkardı ve Hakamata beraat etti.

Mahkeme, soruşturmacıların itirafları zorla aldığını ve sorgunun insanlık dışı olduğunu vurguladı.

Yaklaşık 50 yıl boyunca ölüm hücresinde kalan Hakamata, dünyanın en uzun süre idam cezasına çarptırılan mahkumu unvanını taşımaktaydı.

Savcıların beraat kararına itiraz edip etmeyecekleri ise merak konusu halini koruyor.

2014 yılında hapisten çıkan Hakamata, yaklaşık yarım asır boyunca ölüm hücresinde kaldı ve dünyanın en uzun süre idam cezasına çarptırılan mahkumu olarak tanındı.

Tazminat miktarı, Japonya’da haksız mahkumiyet durumları için verilen en yüksek meblağ olmakla birlikte, avukatı bunun çekilen acıları telafi edemeyeceğini belirtti.

Savcıların beraat kararına itiraz edip etmeyecekleri henüz netlik kazanmış değil.

Shizuoka eyaletinde 1966 yılında başlayan ve eski boksör Iwao Hakamata’yı yaklaşık yarım asır hapiste tutan olay, çarpıcı bir tarihlemeyle Japonya’nın adalet sisteminde tartışmalara yol açtı.

1966 yılının 30 Haziran’ında, bir miso işleme şirketi yöneticisinin evinde çıkan yangının enkazında, yönetici, eşi ve iki çocuğu bıçaklanarak öldürülmüş halde bulundu. Ağustos’ta hakimiyete alınan eski profesyonel boksör Iwao Hakamata, cinayet ve soygun şüphesiyle tutuklandı. Bir yıl sonra, fabrikanın miso tankında bulunan kanlı giysiler delil olarak sunuldu ve Hakamata, Eylül 1968’de idama mahkum edildi. Cezanın onayı Yüksek Mahkeme tarafından Aralık 1980’de gerçekleştirildi.

Hakamata, masumiyetini savunarak Nisan 1981’de yeniden yargılama isteğinde bulundu. Ancak Shizuoka Bölge Mahkemesi 1994’te, Tokyo Yüksek Mahkemesi ise 2004’te bu talebi reddetti. Mart 2008’de Yüksek Mahkeme de özel temyizi geri çevirdi. Kız kardeşi Hideko’nun Nisan’da ikinci kez itiraz etmesi, süreci yeniden hareketlendirdi. 27 Mart 2014’te Shizuoka Bölge Mahkemesi Hakamata’yı serbest bıraktı, fakat savcılar dört gün sonra itirazda bulundu.

Mücadele, 11 Haziran 2018’de Tokyo Yüksek Mahkemesi’nin yeniden yargılamayı reddetmesiyle duraksadı. Savunma, 18 Haziran’da Yüksek Mahkeme’ye başvurdu ve 22 Aralık 2020’de dava Tokyo’ya geri gönderildi. 13 Mart 2023’te Tokyo Yüksek Mahkemesi yeniden yargılamayı onayladı; savcılar 20 Mart’ta itirazdan vazgeçti. İlk duruşma 27 Ekim’de yapıldı. Savcılar, 22 Mayıs 2024’te idam cezası talep etseler de, Shizuoka Bölge Mahkemesi 26 Eylül’de Hakamata’yı beraat ettirdi.

Bu karar, Japonya’da adalet sistemi hakkında ciddi tartışmalara yol açarken, Hakamata’nın 40 yılı aşan hukuki mücadelesi önemli bir yer edindi.

Related Posts

Vanlı besiciler 2 bin 700 rakımdaki yaylada otlu peynir üretiyor

Van’ın Erciş ilçesinde geçim kaynakları olan küçükbaş hayvanlarını Aladağ’ın 2 bin 700 rakımlı yaylasına çıkaran besiciler, sağdıkları sütü burada otlu peynir haline getiriyor.

Trump’tan suikast girişimiyle ilgili açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, 13 Temmuz 2024’te uğradığı suikast girişimine ilişkin, “Olmaması gereken hatalar yapıldı” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan tarihi konuşma: Bugün tarihte yeni bir sayfa açılmıştır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AK Parti’nin gelenekselleşen Kızılcahamam kampının açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Konuşmasında tarihi mesajlar Erdoğan “Dün itibariyle 47 yıllık terör belası sona erme sürecine girmiştir. Bugün tarihte yeni bir sayfa açılmıştır. Terörsüz Türkiye bir pazarlık süreci değildir. Bugün Türkiye Yüzyılı’nın kapıları ardına kadar aralanmıştır. Herkes şundan emin olsun. Türkiye’nin onurunu gururunu çiğnetmeyiz, başını öne asla eğdirmeyiz. Hiç kimse şehitlerimiz aziz hatıralarına el uzatamaz, mirasına leke süremez, müsterih olun” dedi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçiliğine ziyarette bulundu

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Srebrenitsa Soykırımını Uluslararası Düşünme ve Anma Günü” kapsamında Bosna Hersek’te Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçiliğini ziyaret etti. Ziyarete, çeşitli partilerden milletvekilleri eşlik etti.

Cemil Tugay’dan, orman yangınlarında mücadele veren personele teşekkür ziyareti: ‘Sizler bize emanetsiniz’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, son haftalarda artan orman yangınlarına karşı kahramanca mücadele veren İtfaiye Dairesi Başkanlığı personelini ziyaret etti. Tugay, günler süren yangınlarda aralıksız görev yapan itfaiye memurlarına yangın riski primi müjdesi de verdi.

Kavganın ortasında kalan genç kız, yumruk darbesiyle bayıldı

İstanbul Esenyurt’ta sokak ortasında kavgaya tutuşan iki grubun ortasında kalan market çalışanı genç kız, başına aldığı yumruk darbesinin ardından baygınlık geçirdi.