Tarife savaşına 90 günlük ara

ABD ve Çin Arasında Gerilimi Düşüren Anlaşma Yapıldı

ABD ile Çin arasında 40 gündür devam eden ek gümrük vergisi tarifesi krizinde taraflar arasındaki ilk üst düzey temasın ardından tansiyon düştü. İki dev ekonomi karşılıklı uyguladıkları gümrük vergilerini sürpriz bir şekilde 3 ay süreyle düşürme konusunda anlaştı. ABD, Çin mallarına uyguladığı gümrük vergilerini 90 gün için yüzde 145’ten yüzde 30’a düşürecek. Pekin yönetimi ise ABD mallarına uyguladığı gümrük vergilerini yüzde 125’ten yüzde 10’a düşürecektir. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ve ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer, Çin heyetiyle Cenevre’de yaptıkları görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenledi.

Bessent, Çin ile 90 günlük bir duraklama ve gümrük vergisi seviyelerinin önemli ölçüde aşağı çekilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını bildirerek, Çin ve ABD’nin ayrışma istemediğini belirtti. 14 Mayıs’ta başlayacak olan süreç için umutlu olduklarını dile getirdi.

Hafta sonu Çin ile yapılan görüşmeleri “sağlam” ve “saygılı” olarak nitelendiren Bessent, her iki tarafın da ayrışmak istemediğini vurguladı. Çin Başbakan Yardımcısı He Lifeng ise toplantıyı farklılıkları çözmek için “önemli bir ilk adım” olarak tanımladı. ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer ise daha dengeli bir ticaret için anlaşmanın olumlu bir adım olduğunu belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da Çin dahil olmak üzere ticaret ortaklarına ek gümrük vergileri açıklamıştı. Bu adım, iki ülke arasında bir tarife restleşmesine yol açmıştı. Ancak şimdi, taraflar arasında varılan anlaşma ile gerilimin düşmesi bekleniyor.

ABD – Çin ticaret görüşmelerinde atılan adımlar, küresel piyasaları etkiledi. Altın fiyatları düşerken, hisse senedi piyasalarında yükseliş yaşandı. Dolar, euro ve yen karşısında değer kazanırken, MSCI Asya Pasifik Endeksi ve MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi de yükseliş gösterdi. Euro dolar karşısında düşüş yaşarken, Japon yeni ve sterlin de değer kaybetti.

Related Posts

Çin’den ABD’ye ticari gemi trafiği nisanda yüzde 27 azaldı

ABD ve Çin arasında son dönemde karşılıklı tarife artışlarıyla tırmanan ticaret gerilimi nedeniyle Çin’den ABD’ye ticari gemi trafiği nisanda yüzde 27 düşüş gösterdi.

Cari açık 12,6 milyar dolar oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mart ayında cari işlemler dengesinin 4 milyar 87 milyon dolar açık verdiğini, yıllıklandırılmış verilere göre cari açığın 12,6 milyar dolar olduğunu açıkladı. TCMB, Mart 2025 dönemine ilişkin ödemeler dengesi …

Yorgun ve borçlu; Türkiye’de yaşam memnuniyeti yüzde 33’e geriledi

Yorgun ve borçlu; Türkiye’de yaşam memnuniyeti yüzde 33’e geriledi

Mahfi Eğilmez: Büyük sessizlik kuramı

“Herkes sessizce artan fiyatlara uyum sağlamaya çalışıyor. En fazla itiraz kişi başına geliri nispeten Avrupa düzeyinde olanlardan çıkıyor. Tayland, Mısır düzeyinde kişi başına gelire sahip nüfusun çoğunluğundan kendi aralarındaki itirazlar dışında ses çıkmıyor. Bir bölümü bu durumu dünyada kendilerine verilmiş bir sınav olarak, bir bölümü kader olarak kabullenip susuyor.”

En büyük şirketlerin vergi tablosu gösterdi: İşçiler patronlardan daha yüksek oranda vergi ödemiş!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Vergi kaçıranları tespit etmek için OSB’lerin girişlerine vergi memuru yerleştireceğiz” açıklamasının ardından, Türkiye’nin en büyük sanayi şirketlerinin çoğu neredeyse hiç vergi ödemediği ortaya çıktı.

2025 yılında vergi affı var mı? Beyanname Gözetim Programı nedir?

Son bir ayda tarafıma ulaşan soruların önemli çoğunluğa vergi affı ve birçok tüzel kişiliğe gelen vergi uyarı yazıları hakkında olmuştur. Beyanname Gözetim Programı nedir? Hazine ve Maliye Bakanlığınca uygulamaya alınan program uyarınca 2024 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesi verecek yaklaşık 500 bin mükellef üzerinden yapılan risk analizleri neticesinde ortaya çıkan, yaklaşık yüzde 10 civarı mükellefin riskli grup olarak tanımlanması ve bunlara riskleri hakkında uyarı mektubu gönderilmesi işlemidir.