Son dönemin tartışma konusu olan ‘Normal Doğum Eylem Planı’’nda neler var?

Normal Doğum Eylem Planı 2024’te Başladı

Futbolcuların taşıdığı “Doğal olan normal doğum” pankartıyla gündeme gelen ve Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun açıklamalarıyla tartışma yaratan Normal Doğum Eylem Planı, 2024 yılında ekim ayında başlatıldı. Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinde yayınlanan plana göre, 2025 yılı sonuna kadar sezaryen oranlarının yüzde 5 düşürülmesi hedefleniyor ve konuyla ilgili tüm sağlık kongrelerinde ele alınacak.

Eylem planı kapsamında, 10 Temmuz’a kadar her hafta en az bir gün gebe ve yakınlarına “doğal olan normal doğum” konusunda bilgilendirme yapılacağı ve 2025 yılı sonuna kadar tüm gebelerin bir ebe tarafından takip edileceği belirtiliyor. Bu süreçte, yerel televizyon ve radyo programlarında kadın hastalıkları ve doğum uzmanları ile ebelerin ve “normal doğum yapmış” ünlülerin konuk edileceği ifade ediliyor.

Eylem planının öngördüğü diğer hedefler arasında, Robson sınıflandırmasında yüksek sezaryen oranlarına sahip hekimlere mektup gönderilmesi ve yüz yüze görüşmeler yapılması bulunuyor. Ayrıca, illerde gerçekleştirilen tüm faaliyetlerin fotoğraf ve videolarla birlikte haftalık olarak Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği internet adresine gönderileceği açıklanıyor.

‘Hekim ve Anne Karar Vermeli’

CHP Ankara Milletvekili Aylin Yaman, iktidarın Normal Doğum Eylem Planı’nı değerlendirirken, asıl sorunun bakanlık açıklamalarında olduğunu vurguladı. Yaman, Bakanın “Çocuğunuz yoksa aile olamıyorsunuz” şeklindeki açıklamalarına tepki göstererek, doğum şeklinin anne ve hekimin beraber alması gereken bir karar olduğunu belirtti. Normal doğumun teşvik edilmesi gerektiğini ancak baskıcı olmaması gerektiğini ifade eden Yaman, kadınların suçlu hissetmemesi gerektiğini ve kararın kadın ve hekimin birlikte alması gerektiğini söyledi.

Related Posts

Sağlık Bakanlığından güvenli tatil için plajlara yakın takip

Sağlık Bakanlığı, plajlar ile göl ve deniz kıyılarında su kalitesini izlemek amacıyla 35 ilde 1700’e yakın noktada düzenli numune alarak mikrobiyolojik analiz yapıyor.

Adet kanamalarınız uzun sürüyorsa dikkat: Hastalığın ilk işareti olabilir

Adet kanamalarınız normalden uzun sürüyorsa bu durumu hafife almayın. Kadınların yüzde 10 ila 24’ünü etkileyen rahim polipleri, Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mert Yeşiladalı, sorunun çoğu zaman adet düzensizliği, ara kanama ve özellikle yoğun adet kanamalarıyla kendini gösterebileceğine işaret etti.

Prof. Dr. Güzel: Yaz tatilinde çocuk sağlığına dikkat edin

Prof. Dr. Güzel: Yaz tatilinde çocuk sağlığına dikkat edin

Güneş yanıklarına ne iyi gelir? Evde uygulanabilecek 7 doğal yöntem

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneşin zararlı etkileri kendini göstermeye başladı. Uzmanlar, özellikle güneş yanıklarına karşı doğal çözümlerle ilk müdahalenin önemine dikkat çekiyor.

Tıbbiyeliler Sendikası kuruldu: Hekimin ve hekimliğin onurunu korumak için buradayız

Yeni kurulan Tıbbiyeliler Sendikası’nın genel başkanı Ziya Aygün, “Hekimin ve hekimliğin onurunu korumak için buradayız” dedi.

Türkiye’de her 7-10 çiftten biri kısırlıkta: ‘Erkek’ faktörü görmezden geliniyor

Türkiye’de yaklaşık 2 milyon çiftin çocuk sahibi olamadığını ifade eden Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Akif Diri, kısırlığın genellikle sadece kadınlara atfedildiğini ve bu nedenle erkek kaynaklı kısırlığın toplumda yeterince dikkate alınmadığını belirtti. Ayrıca, yaygın ve basit bazı alışkanlıkların sperm kalitesini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti. Erken teşhis ve tedavi sayesinde, kısırlık riski taşıyan çiftlerin çocuk sahibi olma şansının artabileceğini vurguladı.