Rümeysa Öztürk’ün Vermont’ta yargılanmasına karar verildi

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Filistin eylemlerine katıldığı gerekçesiyle federal ajanlar tarafından gözaltına alınan Rümeysa Öztürk’ün Vermont eyaletinde yargılanmasına karar verildi.

Tufts Üniversitesi doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk aleyhine açılan davanın nerede görülmesi gerektiğine dair dün bir duruşma gerçekleştirilmişti. Boston federal hakimi Denise J. Casper, hemen karar vermemişti.

Duruşmadan sonra kararını açıklayan Casper, avukatların dilekçelerini incelemesinin ardından hazırladığı raporunda, Louisiana’da tutulan Öztürk’ün yargılanmasının Vermont eyaletinde yapılmasına karar verdi.

25 MART’TA GÖZALTINA ALINMIŞTI

Massachusetts eyaletindeki Tufts Üniversitesinde eğitim gören Rümeysa Öztürk, 25 Mart akşamı arkadaşlarıyla buluşmaya giderken yüzleri maskeli 6 Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) görevlisi tarafından gözaltına alınmıştı.

AVUKATLARI MASSACHUSETTS YA DA VERMONT’U İSTİYORDU

Öztürk’ün avukatları, öğrencinin derhal Massachusetts’e geri gönderilmesini ve tutukluluğundan serbest bırakılmasını talep etmişti. Avukat Lafaille ise Öztürk Massachusetts’e geri gönderilmezse, Vermont’a götürülmesi gerektiğini eklemişti.

Öztürk’ün mahkemesi için seçenekler arasındaki en uygun yerin Vermont olduğunu belirten hakim Casper raporunda, Türk öğrencinin gözaltına alındığı ve avukatlarının vakit kaybetmeden mahkemeye başvurduğu 25 Mart gecesi boyunca Vermont’ta tutulmasını gerekçe gösterdi.

Casper ayrıca raporunda, Öztürk’ün avukatlarının, müvekkillerinin nerede olduğunu öğrenemedikleri için dilekçelerini Massachusetts mahkemesine sunmaları nedeniyle suçlanamayacakları görüşüne yer verdi.

SINIR DIŞI EDİLECEĞİ AÇIKLANMIŞTI

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, “Hamas destekçisi” ve olarak tanımladığı 300’den fazla yabancı öğrencinin vizesinin iptal edildiğini belirtmişti.

Rubio, Öztürk’ün de vizesinin iptal edildiğini ve öğrencinin sınır dışı edileceğini söylemişti.

Ancak ABD’li federal yargıç Denise Casper, gözaltındaki Öztürk’ün sınır dışı edilmesine karşı durdurma kararı vermişti.

ÜNİVERSİTE SERBEST BIRAKILMALARINI TALEP ETMİŞTİ

Öztürk’ün eğitim gördüğü Tufts Üniversitesi de öğrencilerinin serbest bırakılmasını talep ederken, Rektör Sunil Kumar mahkemeye yaptığı açıklamada, Öztürk’ün tutuklanmasının ardından okulun güvenliği konusunda endişe duyduklarını ve “okulun uluslararası topluluğunu felç ettiğini” belirtmişti.

Related Posts

MHP’li İzzet Ulvi Yönter’den süreç açıklaması: ‘Dananın kuyruğu birkaç gün içinde kopacak’

Terör örgütü PKK’nin cuma günü (11 Temmuz) Irak’ın Süleymaniye kentinde silah bırakması beklenir iken MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter’den de çarpıcı bir açıklama geldi. Yönter sürece ilişkin, “Dananın kuyruğu birkaç gün içinde kopacak” dedi.

İstanbul’u sıcak çarptı! Kavurucu sıcağa böyle çözüm buldular

İstanbul’da etkili olan sıcak hava dalgası, kent genelinde vatandaşları sahillere ve denize yönlendirdi. Termometreler bazı ilçelerde 39 dereceyi gösterdi. İstanbullular, denize girerek ya da sahillerde yürüyüş yaparak serinlemeye çalıştı.

ASEAN Zirvesi’nden sert mesaj: Malezya Başbakanı Trump’ı hedef aldı

Malezya Başbakanı Enver İbrahim, Kuala Lumpur’da düzenlenen Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Dışişleri Bakanları toplantısında yaptığı açılış konuşmasında, ticaretin artık büyüme değil, baskı kurma amacıyla kullanıldığını söyledi. “Tarifeler …

Barış anlaşmasında uzlaşı sağlanmıştı: Aliyev ve Paşinyan Abu Dabi’de görüşecek

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, yarın Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başkenti Abu Dabi’de bir görüşme gerçekleştirecek.

Şara ve Mazlum Abdi, Şam’da görüştü; Suriye’nin geleceği bu toplantıda şekillenecek | 10 Mart anlaşmasının hükümlerinde değişikliğe mi gidilecek?

Şara ve Mazlum Abdi, Şam’da görüştü; Suriye’nin geleceği bu toplantıda şekillenecek | 10 Mart anlaşmasının hükümlerinde değişikliğe mi gidilecek?

‘Meyhane ağzı’ diyerek hedef aldı… Erdoğan’dan Özgür Özel’e ‘seçim tarihi’ yanıtı: ‘Bu süreyi sonuna kadar kullanacağız’

Partisinin grup toplantısında konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP lideri Özgür Özel’in erken seçim çağrısına yanıt verdi, “Millet en son seçimde ülkeyi 5 yıl yönetme görevi verdi; bu süreyi sonuna kadar kullanacağız. Seçim 2028’de yapılacak Bay Özgür” dedi. “Süreç” mesajı da veren Erdoğan, “Önümüzdeki günlerde olumlu haberler alacağız” diye konuştu. Erdoğan, operasyonlar üzerinden CHP’yi de hedef aldı.