İsrail, işgalde ısrarcı: Ordu ‘beş nokta’ dışında Lübnan’ın güneyinden çekiliyor

İsrail basını, İsrail ordusunun beş nokta dışında Lübnan’ın güneyinde işgal ettiği bölgelerden çekilmeye başladığını duyurdu. İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberinde, “İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyinde kurduğu 5 stratejik karakol ile Hizbullah’ın yeniden faaliyete geçmesini engelleme gerekçesiyle” işgalini sürdüreceği ifade edildi.

AA’nın aktardığına göre, Lübnan’daki işgalini 18 Şubat’a kadar sona erdirmesi gereken İsrail ordusunun, dün gece daha önce konuşlandığı bölgelerden çekilmeye başladığı belirtildi. İsrail Ordusu Kuzey Komutanlığı, ordunun iki buçuk ay boyunca Lübnan’ın güneyinde faaliyet gösterdiğini, temas hattındaki neredeyse bütün yapılara girerek arama yaptığını ve bulduğu silahları imha ettiğini ileri sürdü.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada da Litani Nehri’nin güneyinde “Hizbullah’ın faaliyet göstermediğinden emin olunana kadar” söz konusu beş karakolda “süresiz olarak” kalınacağı ve işgalin sürdürüleceği bildirildi. Karakolların saldırıya uğrama ihtimalinin göz önüne alındığı ve buna göre hazırlıkların yapıldığı kaydedildi.

Öte yandan İsrail ordusunun, sınırın İsrail tarafında, her yerleşim yerinin önüne denk gelecek şekilde ileri karakol inşa etmeye başladığı ve bir çoğunun tamamlandığı aktarıldı. İsrailli askeri yetkililerin, Lübnan ordusunun öncekinden daha fazla inisiyatif aldığını söylediği belirtildi.

İsrail ordusunun tahminlerine göre, ülkenin kuzey yerleşimlerinde yaşayan İsraillilerin 1 Mart’ta geri dönebileceği ifade edildi.

İSRAİL, ‘5 NOKTADA KALACAĞIZ’ DEMİŞTİ

İsrail ordusunun çekilmesi için tanınan sürenin bugün dolacak olmasına rağmen İsrail askerlerinin Lübnan’ın güneyindeki bazı bölgelerde işgalinin süreceği belirtilmişti.

ABD yönetiminin Lübnan’ın güneyindeki 5 stratejik noktada İsrail askerlerinin kalmasına izin verdiği ve İsrail ordusunun Lübnan sınırı yakınlarında stratejik önemi olan Hamamis Tepesi, Aziyye Tepesi, Uveyda Tepesi, Balat Dağı ve Lebbune Tepesi olmak üzere 5 noktada kalacağı aktarılmıştı.

Ne olmuştu?

Lübnan ile İsrail arasında 27 Kasım 2024’te ateşkese varılmıştı. Ateşkes kapsamında İsrail ordusunun 60 gün içinde Lübnan’ın güneyinde işgal ettiği noktalardan çekilmesi gerekiyordu. Ancak İsrail, Lübnan ordusunun ülkenin güneyinde kontrolü tam olarak ele almadığını ileri sürerek işgal süresini 18 Şubat’a kadar uzatmıştı.

Lübnan Sağlık Bakanlığının açıklamalarına göre, ateşkesin sağlanmasının ardından İsrail ordusunun saldırılarında 79 kişi hayatını kaybetti, 267 kişi yaralandı. İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyinde hava saldırısı düzenlediği ve işgal ettiği bölgelerde hem tarım arazilerine zarar verdi hem de çok sayıda sivil yapıyı yerle bir etti.

Lübnan-İsrail sınırındaki beldelerde yaşayan binlerce Lübnanlı, İsrail ordusunun saldırıları ve sürdürdüğü işgali sebebiyle yerinden edildi.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Saldırıya uğrayan kasiyeri böyle kurtardı

Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde bir markette kasiyer Kübra K.’ye (29) yumruk atan Vedat Kılıç’a (28) müdahale eden müşteri Metin Yazıcı (26), yaşananları anlattı.

Şarjdaki telefonla oynarken yıldırım çarptı: Bu pozisyon hayatını kurtardı

19 yaşındaki genç bir kadın, gök gürültülü fırtına sırasında odasında şarja takılı telefonuyla oynadığı sırada yıldırım çarptı. Genç kadın, adını bile hatırlayamadı; sağ kalması ise doktorlara göre o anki pozisyonuna bağlı…

80 yıllık dev şirket iflas etti. Türkiye’de de ürünleri talep görüyordu

Almanya’nın Bad Kreuznach kentinde 1945’ten beri faaliyet gösteren gözlük toptancısı Wagner + Kühner, mali zorluklar nedeniyle iflas başvurusunda bulundu. Şirketin ürünleri, Türkiye’de optisyenler ve tüketiciler arasında yoğun ilgi görüyor …

Teknoloji devi Microsoft binlerce kişiyi işten çıkaracak

Teknoloji devi Microsoft binlerce kişiyi işten çıkaracak

CHP’li Sarı, orman yangınlarıyla mücadele politikasını eleştirdi

CHP’li Sarı, orman yangınlarıyla mücadele politikasını eleştirdi

Hareket eden trene binmeye çalıştı: Ölümden kıl payı kurtuldu

Hindistan’ın Nagpur kentindeki bir istasyonda hareket halindeki trene binmeye çalıştığı sırada dengesini kaybeden kadın, polisin hızlı müdahalesiyle ezilmekten son anda kurtuldu.