Fitch’ten ABD-Çin tarifeleriyle ilgili açıklama! ‘Ticaretin normalleştiğine işaret etmiyor’

ABD ve Çin Gümrük Vergilerini Düşürme Konusunda Anlaştı

Fitch tarafından yapılan açıklamaya göre, ABD ile Çin arasında karşılıklı uygulanan gümrük vergilerinin 3 ay süreyle düşürülmesi konusunda anlaşmaya varıldı. Bu anlaşmanın, dünyanın en büyük iki ekonomisini önemli bir çöküşten koruma isteğine işaret ettiği vurgulandı.

Geçen ay yüksek gümrük vergilerinin ABD-Çin ticaret akışına zarar verme olasılığı üzerine 2025 küresel ekonomik büyüme tahminini düşüren Fitch, varılan anlaşma sonucunda ABD’nin ortalama tarife oranının yüzde 23’ten yüzde 13’e düştüğünü açıkladı.

Anlaşmaya atfen, küresel büyümeye daha az olumsuz etki yapacağı belirtilerek, ancak yine de yeni oranın önceki yılın yüzde 2,3’ünden önemli ölçüde daha yüksek olacağı dile getirildi.

“Tedarik Zincirlerinde Daha Fazla Kesinti Yaşanması Olası”

ABD-Çin anlaşmasının somut ekonomik etkileri olan ticaret savaşının sona erdiği anlamına gelmediği açıklandı. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent’in, anlaşmanın ülkenin Çin’e olan ithalat bağımlılığını azaltacağı “stratejik ihtiyaçlar için ekonomik ayrışma” sürecine devam edeceği ancak “genel ayrışmanın” bir politika olmadığı vurgulandı.

Açıklamada, ABD’nin en yüksek gümrük vergisi uyguladığı ticaret ortağı olmaya devam ettiği, tahmini yüzde 31,8 tarife oranıyla belirtildi.

Trump yönetiminin tarifeleri artırarak ABD imalatını teşvik etmeyi ve ticaret açığını azaltmayı hedeflediği belirtilen açıklamada, bu durumun ticaret akışlarında ve tedarik zincirlerinde daha fazla kesinti yaşanabileceği uyarısında bulunuldu.

“Ticari Gerilim Azalırsa Büyüme Tahminleri Yukarı Yönlü Güncellenebilir”

Açıklamada, yüksek gümrük vergileri beklentisinin ithalatın artmasına neden olduğu ve ülke ekonomisinin ilk çeyrekte daralmasına katkıda bulunduğu belirtildi.

Gelecek çeyreklerde ticaret ve ilgili verilerin dalgalı seyredebileceği ifade edilerek, ABD-Çin görüşmeleri ve diğer ticaret müzakerelerinin belirsizliğinin yatırımlar üzerinde bir fren görevi görmeye devam edeceği vurgulandı.

Haziran ayında yayımlanacak Küresel Ekonomik Görünüm raporunda küresel makroekonomik tahminlerin güncelleneceği ve ticari gerilimin azalması durumunda küresel büyüme tahminlerinin revize edilebileceği belirtildi.

Related Posts

Çin’den ABD’ye ticari gemi trafiği nisanda yüzde 27 azaldı

ABD ve Çin arasında son dönemde karşılıklı tarife artışlarıyla tırmanan ticaret gerilimi nedeniyle Çin’den ABD’ye ticari gemi trafiği nisanda yüzde 27 düşüş gösterdi.

Cari açık 12,6 milyar dolar oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mart ayında cari işlemler dengesinin 4 milyar 87 milyon dolar açık verdiğini, yıllıklandırılmış verilere göre cari açığın 12,6 milyar dolar olduğunu açıkladı. TCMB, Mart 2025 dönemine ilişkin ödemeler dengesi …

Tarife savaşına 90 günlük ara

ABD ve Çin, hafta sonu İsviçre’de yapılan üst düzey ticaret görüşmelerinde karşılıklı gümrük vergilerini 90 gün düşürme konusunda anlaştı. Karar küresel piyasalara olumlu yansıdı

Yorgun ve borçlu; Türkiye’de yaşam memnuniyeti yüzde 33’e geriledi

Yorgun ve borçlu; Türkiye’de yaşam memnuniyeti yüzde 33’e geriledi

Mahfi Eğilmez: Büyük sessizlik kuramı

“Herkes sessizce artan fiyatlara uyum sağlamaya çalışıyor. En fazla itiraz kişi başına geliri nispeten Avrupa düzeyinde olanlardan çıkıyor. Tayland, Mısır düzeyinde kişi başına gelire sahip nüfusun çoğunluğundan kendi aralarındaki itirazlar dışında ses çıkmıyor. Bir bölümü bu durumu dünyada kendilerine verilmiş bir sınav olarak, bir bölümü kader olarak kabullenip susuyor.”

En büyük şirketlerin vergi tablosu gösterdi: İşçiler patronlardan daha yüksek oranda vergi ödemiş!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Vergi kaçıranları tespit etmek için OSB’lerin girişlerine vergi memuru yerleştireceğiz” açıklamasının ardından, Türkiye’nin en büyük sanayi şirketlerinin çoğu neredeyse hiç vergi ödemediği ortaya çıktı.