Cari açık 12,6 milyar dolar oldu

Türkiye Cari İşlemler Dengesi Mart Ayında 4,1 Milyar Dolar Açık Verdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son verilerine göre mart ayında cari işlemler dengesinde 4 milyar 87 milyon dolarlık bir açık olduğunu açıkladı. Yıllıklandırılmış verilere göre ise cari açık 12,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

TCMB’nin Mart 2025 dönemine ilişkin ödemeler dengesi istatistikleri yayımlandı. Buna göre, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı 1 milyar 471 milyon dolar fazla verdi. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı ise 4 milyar 840 milyon dolar olarak kaydedildi. Yıllıklandırılmış verilere göre, mart ayında cari açık yaklaşık 12,6 milyar dolar olurken, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret dengesi de 58,1 milyar dolar açık verdi. Aynı dönemde hizmetler dengesi ile ikincil gelir dengesi sırasıyla 61,8 milyar dolar ve 398 milyon dolar fazla verirken, birincil gelir dengesi 16,7 milyar dolar açık gerçekleşti.

Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler bu ay 2 milyar 672 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu kalem altında taşımacılık hizmetleri ve seyahat kalemlerinden kaynaklanan net gelirler sırasıyla 1 milyar 343 milyon dolar ve 2 milyon 177 milyon dolar oldu.

Finans Hesabı Detayları

2025 yılı mart ayında yıllıklandırılmış cari açığın finansmanına net doğrudan yatırımlar 5,5 milyar dolar, net portföy yatırımları 13,2 milyar dolar, krediler 37,9 milyar dolar ve ticari krediler 1,7 milyar dolar katkı verirken; net efektif ve mevduatlar 21,4 milyar dolar negatif yönlü etkiledi. TCMB’nin döviz cinsinden net rezerv artışı ise 11,7 milyar dolar olarak kaydedildi.

Mart ayında doğrudan yatırımlar kaynaklı net girişler 338 milyon dolar oldu. Yurt dışı yerleşiklerin Türkiye’ye toplam doğrudan yatırımları 1 milyar 26 milyon dolar artarken, yurt içi yerleşiklerin yurt dışındaki doğrudan yatırımları 688 milyon dolar arttı.

Gayrimenkul yatırımları incelendiğinde, yurt içi yerleşiklerin yurt dışında 227 milyon dolar gayrimenkul alımı gerçekleştirdiği, yurt dışı yerleşiklerin ise Türkiye’de 149 milyon dolar net gayrimenkul alımı yaptığı görüldü.

Related Posts

Çin’den ABD’ye ticari gemi trafiği nisanda yüzde 27 azaldı

ABD ve Çin arasında son dönemde karşılıklı tarife artışlarıyla tırmanan ticaret gerilimi nedeniyle Çin’den ABD’ye ticari gemi trafiği nisanda yüzde 27 düşüş gösterdi.

Tarife savaşına 90 günlük ara

ABD ve Çin, hafta sonu İsviçre’de yapılan üst düzey ticaret görüşmelerinde karşılıklı gümrük vergilerini 90 gün düşürme konusunda anlaştı. Karar küresel piyasalara olumlu yansıdı

Yorgun ve borçlu; Türkiye’de yaşam memnuniyeti yüzde 33’e geriledi

Yorgun ve borçlu; Türkiye’de yaşam memnuniyeti yüzde 33’e geriledi

Mahfi Eğilmez: Büyük sessizlik kuramı

“Herkes sessizce artan fiyatlara uyum sağlamaya çalışıyor. En fazla itiraz kişi başına geliri nispeten Avrupa düzeyinde olanlardan çıkıyor. Tayland, Mısır düzeyinde kişi başına gelire sahip nüfusun çoğunluğundan kendi aralarındaki itirazlar dışında ses çıkmıyor. Bir bölümü bu durumu dünyada kendilerine verilmiş bir sınav olarak, bir bölümü kader olarak kabullenip susuyor.”

En büyük şirketlerin vergi tablosu gösterdi: İşçiler patronlardan daha yüksek oranda vergi ödemiş!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Vergi kaçıranları tespit etmek için OSB’lerin girişlerine vergi memuru yerleştireceğiz” açıklamasının ardından, Türkiye’nin en büyük sanayi şirketlerinin çoğu neredeyse hiç vergi ödemediği ortaya çıktı.

2025 yılında vergi affı var mı? Beyanname Gözetim Programı nedir?

Son bir ayda tarafıma ulaşan soruların önemli çoğunluğa vergi affı ve birçok tüzel kişiliğe gelen vergi uyarı yazıları hakkında olmuştur. Beyanname Gözetim Programı nedir? Hazine ve Maliye Bakanlığınca uygulamaya alınan program uyarınca 2024 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesi verecek yaklaşık 500 bin mükellef üzerinden yapılan risk analizleri neticesinde ortaya çıkan, yaklaşık yüzde 10 civarı mükellefin riskli grup olarak tanımlanması ve bunlara riskleri hakkında uyarı mektubu gönderilmesi işlemidir.