Arap Sermayeli Akzirve Firmasının İnşaat Projeleri Çevre ve İBB Arasında Tartışma Yarattı
ALİ MACİT/ SÖZCÜ
Arap sermayeli Akzirve firmasının, Topkapı’daki eski ambarlar arazisinde başlattığı inşaatlar Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile İBB’yi bir kez daha karşı karşıya getirdi. Toplamda 120 bin metrekarelik alanda devam eden inşaat çalışmaları sırasında, firma “Pasif Yeşil Alan” ve yol alanına kaçak olarak “Akzirve Satış Ofisi” binası inşa etti. Bu durum, AKP’li Zeytinburnu Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında çatışmaya yol açtı.
Zeytinburnu Belediyesi’nin kaçak yapıya ilişkin tutanak tutmasına rağmen yıkım gerçekleşmeyince İBB, 2022 yılında devreye girdi ve kaçak binanın yıkımını talep etti. Ancak müteahhit firma, yıkım kararını mahkemeye taşıdı ve İstanbul Valiliği de konuya müdahil olarak yıkımın gerçekleşmesini engelledi. Bakanlık, kaçak binayı yasallaştırmak amacıyla ilk plan değişikliğini gerçekleştirirken, bu karara İBB itiraz etti ve planın iptali için dava açtı.
İBB, Yeşil Alanın Korunması İçin Mücadelesine Devam Ediyor
İstanbul 3. İdare Mahkemesi, İBB’nin itirazını kabul ederek, yeşil alanın “Sosyal Tesis Alanı” olarak değiştirilmesi kararını 10 Eylül 2024 tarihinde iptal etti. Ancak, kaçak “Satış Ofisi”nin bulunduğu arazi için Bakanlık üçüncü kez plan değişikliğine gitti ve parseli “Kültürel Tesis Alanı” olarak belirledi. Bu plan değişikliği de İBB tarafından mahkemeye taşındı ve iptal edilmesi için uğraş verildi.
More Stories
ABD’de ‘uzayda mahsur kalan astronot’ krizi büyüyor
528 bin araca ve sürücüye ceza
Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin İftar Buluşması Söke’de Gerçekleşti