Akdeniz’de büyük tehlike. Siyanürden daha zehirli

Akdeniz’de Yayılan Tehlikeli Balon Balıkları

Akdeniz‘de hızla artan ve içerdiği toksin nedeniyle siyanürden daha tehlikeli olan balon balığı, Antalya kıyılarında yerli türlerin yerini almaya başladı. Karaya çıkarılması yasak olmasına rağmen sahillerde bıraktığı balon balığı panik yarattı. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, 30 insanı öldürecek toksinin olduğu, siyanürden daha zehirli olan balıklarla ilgili “Kıyıya bırakılan balon balığını kedi, kuş, köpeğin tüketmesi, ölümüne neden olabilir. İnsanların, çocukların teması halinde sağlığa tehlikesi olabilir. Alerjik rahatsızlığı olanlar daha çok etkilenebilir.” diyerek uyardı.

İçerdiği tetrodotoksin adlı siyanürden daha tehlikeli toksin sebebiyle insan sağlığına tehdit olan balon balıkları, ekosistemde hızlı yayılıp balık popülasyonu olumsuz etkiliyor. Zehri siyanürden 1200 kat kuvvetli olması ve güçlü çene yapısıyla denizlerde avcı konumuna gelen balon balığı, yavrulama dönemindeki balıklarla beslenerek rahatça üreyip hızla çoğalabiliyor.

5 YILDA 88 BİN 747 BALON BALIĞI AVLANDI

Çene yapısıyla metali koparabilen balon balıkları, balıkçıların av gereçlerine de zarar vererek, insan sağlığı, ekosisteme zararının yanı sıra, ekonomik kayba da neden oluyor. Ekosistemin korunması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2020 yılında başlatılan balon balığı avcılığı desteklemesi kapsamında 5 yılda Antalya kıyılarında 88 bin 747 balon balığı avlandı. Avcılık desteklemesiyle yakalanan balon balıkları sayesinde 6 milyon 656 bin 25 yeni bireyin ekosisteme girişi önlendi.

KIŞ AYLARINDA BİLE KIYILARDA GÖZLEMLENİYOR

Avlanan balon balıklarının sahile bırakılmaması gerektiğini belirten Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Kıyıya bırakılan balon balığını kedi, kuş, köpeğin tüketmesi, ölümüne neden olabilir. İnsanların, çocukların teması halinde sağlığa tehlikesi olabilir. Alerjik rahatsızlığı olanlar daha çok etkilenebilir.” diyerek yakalanan balon balıklarının kıyıya bırakılmaması uyarısında bulundu.

Related Posts

Teknoloji devi Microsoft binlerce kişiyi işten çıkaracak

Teknoloji devi Microsoft binlerce kişiyi işten çıkaracak

CHP’li Sarı, orman yangınlarıyla mücadele politikasını eleştirdi

CHP’li Sarı, orman yangınlarıyla mücadele politikasını eleştirdi

Hareket eden trene binmeye çalıştı: Ölümden kıl payı kurtuldu

Hindistan’ın Nagpur kentindeki bir istasyonda hareket halindeki trene binmeye çalıştığı sırada dengesini kaybeden kadın, polisin hızlı müdahalesiyle ezilmekten son anda kurtuldu.

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, UAEA ile işbirliğini askıya aldı

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ülkesinin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile işbirliğini askıya alan kararnameyi imzaladı.

Donald Trump açıkladı! İsrail o öneriyi kabul etti

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail’in 60 günlük geçici ateşkes önerisini kabul ettiğini ve Katar ile Mısır’ın Hamas’a nihai teklifi ileteceğini açıkladı. Trump, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’de 60 günlük bir ateşkesi kabul …

Oruç Reis Türkiye’ye döndü

Somali’de gerçekleştirdiği ilk kıtalar arası görevini başarıyla tamamlayan Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, 9 ay sonra Mavi Vatan’a döndü.