Plastik Kirliliği Tehdidi

Akdeniz Üniversitesi’nden Plastik Kirliliği Uyarısı

Akdeniz Üniversitesi’nden Doç. Dr. Olgaç Güven, denizlerdeki plastik kirliliği ve mikroplastik tehdidine dikkat çekerek, bu durumun sadece çevresel değil aynı zamanda sosyoekonomik etkileri olduğunu belirtti. Güven, plastiklerin yok olmadığını, parçalandığını ve denizlerde kalıcı bir tehdit oluşturduğunu vurgulayarak, besin zincirine kadar ulaşan bir sorunla karşı karşıya olunduğunu ifade etti.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Olgaç Güven, plastik atıkların kaynağını anlamak için karasal faaliyetlere odaklanmanın önemine işaret etti. Güven, bu atıkların yağmur suları, akarsular ve kanalizasyon sistemleri aracılığıyla denize ulaştığını açıkladı. Deniz çöplüğü olarak adlandırılan ciddi kirliliğin büyük bir kısmının plastiklerden oluştuğunu belirten Güven, diğer atıkların da var olduğunu ancak plastiklerin baskın tehdit olduğunu söyledi.

Plastik atıkların deniz canlıları için ciddi bir tehdit oluşturduğunu ve balıkçı teknelerine zarar verdiğini belirten Doç. Dr. Güven, bu atıkların zamanla mikroplastiğe dönüştüğünü ve zararının devam ettiğini açıkladı. Türkiye’nin 4 denizi arasında en riskli bölgelerin Marmara ve Karadeniz olduğunu ifade eden Güven, her denizin kirlilik seviyesinin farklı olduğunu ve bu durumun endişe verici olduğunu belirtti.

Plastik kirliliğinin diğer atık türlerinden farklı olduğunu vurgulayan Güven, bu durumun düzeltilmesi için bireysel ve toplumsal çözümlere ihtiyaç olduğunu belirtti. Tek kullanımlık plastiklerin yasaklanmasının önemine değinen Güven, plastik üretiminin ve tüketiminin azaltılması gerektiğini söyledi. Aksi takdirde denizlerin yaşanmaz hale gelebileceğine dikkat çekerek, plastik kirliliği konusunda harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Muş’ta Kaz Yetiştiriciliği Projesi Başladı

Bulanık’ta kaz yetiştiriciliği projesi kapsamında kaz palazları dağıtıldı, eğitim verildi.

Ejder Meyvesi Hasadı Alanya’da Başladı

Alanya’da ejder meyvesi hasat sezonu başladı. Üreticiler, ürünü yurt dışına da gönderiyor.

Vatandaş karta sarıldı, harcamalar fırladı

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlarla haziran ayında yapılan toplam ödeme tutarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51 artarak 1 trilyon 911,4 milyar lira oldu.

Emlak rayiç bedelleri fırladı: Vatandaşlar muhtarlıklara akın etti

1 Temmuz’da mahalle muhtarlıklarına asılarak vatandaşlara duyurulan yeni rayiç bedeller tepki çekti. Arsa ve arazi metrekare birim değerlerindeki fahiş artış oranlarına itiraz için vatandaşlara bu ayın sonuna kadar süre tanındı. Sosyal medyada itiraz …

Ekonomi Koordinasyon Kurulu’ndan ‘OVP’ mesajı: İlave adımlar istişare edildi

Ekonomi Koordinasyon Kurulu’ndan ‘OVP’ mesajı: İlave adımlar istişare edildi

Bakanlık açıkladı: Gümrükte yakaladılar, değeri 35,5 milyar TL!

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekipleri, 2025 yılının ilk yarısında yürüttükleri denetimlerde büyük bir başarıya imza attı. Yılın ilk altı ayında düzenlenen 3 bin 650 operasyonda toplam 35 milyar 513 milyon TL değerinde kaçak eşya ele geçirildi …