Almanya’da fabrika siparişleri mayısta düştü

Almanya’da Fabrika Siparişleri Mayıs Ayında Geriledi

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), fabrika siparişlerine ilişkin mayıs ayı geçici verilerini açıkladı. Buna göre, ülkede yurt içinde imal edilen ürünler için siparişler, mayısta bir önceki aya kıyasla yüzde 1,4 azaldı. Geçen yılın aynı dönemine göre fabrika siparişleri ise yüzde 5,3 arttı.

Piyasa beklentileri, mart ve nisan aylarındaki artışların ardından mayısta fabrika siparişlerinin yüzde 0,1 azalacağı yönündeydi. Nisan ayındaki yüzde 0,6’lık artış ise yüzde 1,6 olarak revize edildi.

Destatis, mayıs ayındaki düşüşün “bilgisayar, elektronik ve optik ürünlerin imalatı” sektöründeki siparişlerdeki gerilemeden kaynaklandığını belirtti.

Yurt içi siparişler mayısta aylık bazda yüzde 7,8 azalırken, yabancı siparişler yüzde 2,9 arttı. Avro Bölgesi’nden gelen yeni siparişler yüzde 6,5 gerilerken, Avro Bölgesi dışından gelen siparişler yüzde 9 arttı.

Ara malı üreticilerinin siparişleri yüzde 3,4 azalırken, tüketici malı üreticilerinin siparişleri yüzde 3,1 arttı. Sermaye malı siparişleri ise yüzde 0,9 düştü.

Sektördeki Yavaşlama Dikkate Alınmalı

Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı, mayıs ayındaki gerilemeye rağmen, sanayi talebindeki genel eğilimin yukarı yönlü olduğunu belirtti. Son üç ayda yeni siparişlerin yüzde 2,1 arttığı vurgulanırken, yurt içi siparişlerin üç aylık dönemde yüzde 4,1 azaldığı açıklandı.

Bakanlık, ticaret ve jeopolitik belirsizliklerin devam etmesi sebebiyle sipariş alımlarının dalgalı bir seyir izlediğini ifade etti. Şirketlerin iş beklentilerinin canlanmasına rağmen, sektördeki yavaşlamanın göz ardı edilmemesi gerektiği vurgulandı.

Almanya Ekonomisi Zor Günler Geçiriyor

Alman ekonomisi, 2025’in ilk çeyreğinde beklenenden daha güçlü bir büyüme kaydetti. Ancak, ABD Başkanı Donald Trump ile AB arasındaki gümrük vergisi anlaşmazlığı ve küresel ticaretteki belirsizlik, ekonomiyi olumsuz etkiliyor.

Analistler, tarife savaşları ve Trump’ın açıklamalarının küresel ticarete zarar verdiğine dikkat çekerken, Alman ekonomisinin üretimdeki zayıflık nedeniyle kırılgan olduğunu belirtiyorlar.

2024’te yüzde 0,2 küçülen Alman ekonomisi, Çin ile rekabetin artması ve yapısal sorunların etkisiyle ikinci yılında da küçülme yaşadı. Hükümet, küresel ticaret gerginliklerinin etkisiyle büyüme beklentisini düşürerek, ekonominin zor günler geçireceğine işaret ediyor.

Related Posts

Kalyon İnşaat Tuna Nehri’ni aştı: En zorlu aşaması başarıyla tamamlandı

Kalyon İnşaat, Avrupa’nın en uzun doğal gaz boru hatlarından biri olan Romanya’nın Karadeniz Kıyısı-Podişor Doğal Gaz Boru Hattı projesinde, projenin en zorlu aşaması olan Tuna Nehri geçişini tamamladı.

İPA: İstanbul’da yaşamanın maliyeti 93 bin TL’yi aştı

İPA: İstanbul’da yaşamanın maliyeti 93 bin TL’yi aştı

Mevduat faizlerinde yükseliş sürüyor: İşte 500 bin TL’nin aylık getirisi!

Mevduat faiz oranları yüksek seyrini korurken, yatırımcılar belirli birikimlerinin getirisini hesaplıyor. Bankaların güncel oranları doğrultusunda 500 bin TL’nin 32 günlük kazancı araştırılıyor.

Merkez’in rezervleri eridi: 4 haftanın en düşüğü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) toplam rezervleri, 27 Haziran ile sona eren haftada 155,7 milyar dolardan 154,4 milyar dolara gerileyerek, son 4 haftanın en düşük seviyesine indi. TCMB haftalık verilerine göre, döviz rezervleri altı …

Zamlı maaşlar yarın açıklanacak: Memur ve emekli ne kadar zam alacak?

Milyonlarca emekli ve memur için merakla beklenen maaş artış oranları, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 3 Temmuz’da açıklayacağı haziran ayı enflasyon verileriyle netleşecek. Yılın ikinci yarısında geçerli olacak zam oranı, hem memurların hem de emeklilerin gelirini doğrudan etkileyecek.

Osmangazi Köprüsü ile dev tasarruf! 9 yılda 108 milyar lira

Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin en önemli ulaşım projelerinden biri olan Osmangazi Köprüsü’nün 1 Temmuz 2016 tarihinde trafiğe açıldığını söyleyerek, açılışının 9’uncu yıl dönümü olduğunu belirtti. Uraloğlu, 426 kilometrelik …