Adet kanamalarınız uzun sürüyorsa dikkat: Hastalığın ilk işareti olabilir

Rahim polipleri, kadın sağlığı açısından büyük bir önem taşıyan bir sorundur. İyi huylu olmalarına rağmen bazı sağlık riskleri içerdikleri için göz ardı edilmemelidir. Kadın, Doğum ve Tüp Bebek uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mert Yeşiladalı, rahim poliplerini rahim içini kaplayan endometrium dokusunun anormal büyümesi sonucu ortaya çıkan iyi huylu oluşumlar olarak tanımlamaktadır. Bu polipler genellikle iyi huylu olsa da bazı durumlarda kansere dönüşebilme potansiyeline sahiptir.

MENOPOZ SONRASI GELİŞEN RAHİM POLİPLERİNE DİKKAT

Dr. Öğr. Ü. Mert Yeşiladalı, poliplerin genellikle üreme çağındaki kadınları etkilediği düşünülse de menopoz dönemindeki kadınları da tehdit edebileceğini belirtiyor. Menopoz sonrası dönemde daha az görülse de tespit edilen poliplerin kanser riski taşıma olasılığı daha yüksektir.

Poliplerin boyutları birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar değişebilir ve rahim içinde tek bir odakta ya da birden fazla noktada oluşabilir. Bu durumda sayı ve büyüklük arttıkça risk de artar.

TÜP BEBEK TEDAVİSİ GÖREN KADINLARDA SONUCU ETKİLİYOR

Dr. Yeşiladalı, özellikle 30-50 yaş aralığındaki kadınlarda poliplerin daha sık görüldüğünü ifade ediyor. Obezite, hipertansiyon ve hormon tedavileri gibi faktörlerin riski artırabileceğine dikkat çekiyor. Ayrıca, tüp bebek tedavisi gören kadınlarda polip görülme oranının yaklaşık yüzde 32 olduğunu ve bu durumun embriyonun rahme tutunmasını olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor.

SESSİZ SEYREDİYOR

Rahim poliplerinin belirtileri kişiden kişiye değişebilir ve bazı kadınlarda hiçbir belirti vermeden seyredebilir. Dr. Yeşiladalı’ya göre hastalar genellikle adet düzensizliği, ara kanama, adetlerin uzun ve yoğun olması gibi şikayetlerle başvuruyorlar. Ancak birçok kadında polipler hiçbir belirti göstermez ve rutin kontrollerde ya da ultrasonla tesadüfen tespit edilir.

CERRAHİ TEDAVİ ŞART

Histeroskopi yöntemiyle endometrial poliplerin çıkarılabileceğini anlatan Dr. Yeşiladalı, tedavi edilmeyen poliplerin devam eden kanamalara, anemiye ve nadiren kanserleşmeye neden olabileceğini vurguluyor.

‘GEBE KALMA SÜRECİNİ DE ETKİLER’

Dr. Yeşiladalı, poliplerin gebeliği olumsuz etkileyebileceğini ve tüp bebek tedavisi gören kadınlarda başarı şansını azaltabileceğini belirtiyor. Bu nedenle, çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda poliplerin alınması önerilmektedir. Poliplerin hormonal düzensizliklerle ilişkili kadınlarda veya tamamen temizlenmediği durumlarda tekrarlama riski daha yüksektir, bu yüzden düzenli takip önemlidir.

Related Posts

Sağlık Bakanlığından güvenli tatil için plajlara yakın takip

Sağlık Bakanlığı, plajlar ile göl ve deniz kıyılarında su kalitesini izlemek amacıyla 35 ilde 1700’e yakın noktada düzenli numune alarak mikrobiyolojik analiz yapıyor.

Prof. Dr. Güzel: Yaz tatilinde çocuk sağlığına dikkat edin

Prof. Dr. Güzel: Yaz tatilinde çocuk sağlığına dikkat edin

Güneş yanıklarına ne iyi gelir? Evde uygulanabilecek 7 doğal yöntem

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneşin zararlı etkileri kendini göstermeye başladı. Uzmanlar, özellikle güneş yanıklarına karşı doğal çözümlerle ilk müdahalenin önemine dikkat çekiyor.

Tıbbiyeliler Sendikası kuruldu: Hekimin ve hekimliğin onurunu korumak için buradayız

Yeni kurulan Tıbbiyeliler Sendikası’nın genel başkanı Ziya Aygün, “Hekimin ve hekimliğin onurunu korumak için buradayız” dedi.

Türkiye’de her 7-10 çiftten biri kısırlıkta: ‘Erkek’ faktörü görmezden geliniyor

Türkiye’de yaklaşık 2 milyon çiftin çocuk sahibi olamadığını ifade eden Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Akif Diri, kısırlığın genellikle sadece kadınlara atfedildiğini ve bu nedenle erkek kaynaklı kısırlığın toplumda yeterince dikkate alınmadığını belirtti. Ayrıca, yaygın ve basit bazı alışkanlıkların sperm kalitesini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti. Erken teşhis ve tedavi sayesinde, kısırlık riski taşıyan çiftlerin çocuk sahibi olma şansının artabileceğini vurguladı.

Çölyak, ince bağırsağa hasar veriyor! Ciddiye alınması gereken 6 önemli belirti

Çölyak hastalığı, vücudun gluten proteinine karşı alerjik reaksiyon göstererek ince bağırsakta hasar meydana getirdiği bir sindirim sistemi rahatsızlığı. Prof. Dr. Benan Kasapoğlu, çölyak hastalığının tanı ve tedavisi hakkında bilgi vererek, glutensiz beslenmenin önemini vurguladı.