DEM Partili Sevilay Çelenk’ten randevu krizine ilişkin soru önergesi: Yurttaşlar özel hastanelere yüksek ücretler ödemek zorunda kalıyor

Sevilay Çelenk, Meclis Gündemine Sağlık Sistemi Krizini Taşıdı

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, kamu hastanelerinde yaşanan randevu ve sağlık sistemi krizine ilişkin Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis’e verdiği soru önergesinde “Sağlık hizmetlerine erişimde yaşanan ağır eşitsizlik, yurttaşların sağlık hakkını açıkça ihlal ediyor. Kamu hastanelerinde randevu bulamayan yurttaşlar, özel hastanelere yüksek ücretler ödemek zorunda kalıyor” dedi.

Çelenk, yurttaşların kamu hastanelerinden randevu alamamasını ve sağlık sisteminde yaşanan krizi Meclis gündemine taşıdı. Türkiye’de MHRS ve 182 üzerinden talep edilen randevuların günler, hatta haftalar sonrasına verildiğini belirten Çelenk, derin yoksulluk koşullarında yaşam mücadelesi veren yurttaşların, sağlık hizmetlerine erişime maddi gücünün olmadığını belirtti.

“Yurttaşlar hastane önlerinde feveran ediyor”

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun birkaç ay önce sarf ettiği “Dünyanın en yaygın ve en iyi sağlık hizmetini veriyoruz” sözlerini hatırlatan Çelenk, “Yurttaşların hastane önlerindeki feveranı bu sözleri maalesef doğrulamıyor. Önceki gün tek başına hastaneye giden ileri yaştaki bir kadın hastanın, bir ay sonrasına verilen randevu nedeniyle adeta olduğu yere yığılarak, ‘Ben nasıl dayanacağım. Ben ister miyim böyle olmayı? sözleriyle isyan etmesi de bu gerçeği yeniden gözler önüne serdi” dedi.

Soru önergesinde “Şikayetvar” adlı platformuna randevu hakkında yazılan şikayetlerden bazılarına da yer veren Çelenk, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis’e sunduğu soru önergesinde şu soruları yöneltti:

  • Türkiye genelinde Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ve 182 üzerinden günler ve haftalar sonrasına randevu verilmesinin temel nedeni nedir? Bakanlığınızın bu soruna ilişkin tespitleri ve çözüm önerileri nelerdir?
  • 2025 yılının ilk üç ayında randevu bulamadığı için “talep oluştur” seçeneğini kullanan yurttaş sayısı kaçtır? Talep oluşturan yurttaşlardan kaçı daha sonra randevu alabilmiştir?
  • Bazı branşlarda ve hastanelerde yalnızca aylar sonrasına randevu ve tetkik verildiği görülmektedir. Bu sorunun en yoğun yaşandığı iller ve branşlar hangileridir? Bakanlığınız bu konuda herhangi bir veri toplama çalışması yürütmekte midir?
  • Sağlık hizmetlerine erişimde yaşanan bu kriz dikkate alındığında, devlet hastanelerinde randevu ve tetkik hizmetlerindeki bekleme sürelerini azaltmak için hangi somut adımlar atılması planlanmaktadır?
  • Hekim göçünün önüne geçebilmek ve kamu sağlık hizmetlerindeki hekim açığını giderebilmek için Bakanlığınızca 2025 yılı itibarıyla yürürlüğe konulan veya planlanan herhangi bir teşvik, iyileştirme ya da koruma programı bulunmakta mıdır?
  • Bakanlığınıza son bir yıl içerisinde randevu alamamaya ilişkin kaç şikayet ulaşmıştır? Bu şikayetlerin il ve branş bazında dağılımı nedir? Şikayetlerin giderilmesine yönelik olarak Bakanlığınızca yürütülen çalışmalar nelerdir?

Related Posts

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Saç ekiminden etkili sonuç almak için “masaj yaptırın” önerisi

Saç ekiminden etkili sonuç almak için “masaj yaptırın” önerisi

Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif

Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif

Depresyonda olan hasta 56 gün boyunca uyudu: Donmuş gibiydi bilimin ekip çalışmasının ve sabrın zaferi

Samsun’da bir hasta psikiyatrik rahatsızlık sebebiyle 56 gün boyunca uyudu. Hastaya uygulanan elektrokonvülsif terapi (EKT) sayesinde hasta 56’ncı gün gözlerini açtı.

Ekonomik sebepler astımı tetikliyor: ‘Hastalar ekonomik yetersizlik nedeniyle ilaçlara ulaşamıyor’

Her sene astım hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla 6 Mayıs’ta kutlanan Dünya Astım Günü bu sene de çeşitli etkinlik ve toplantılarla kutlanacak. Astım Günü kapsamında Cumhuriyet, hastalığın detaylarını ve Türkiye’deki durumunu Türk Toraks Derneği’nden Doç Dr. Osman Elbek ve Doç Dr. Deniz Kızılırmak ile konuştu.

Kahve içmek, demir ve kalsiyumun bağırsaktaki emilimini engelliyor mu?

Kahve bazı kültürlerde sindirime yardımcı bir içecek olarak görülüyor. Ancak bilimsel araştırmalar yiyeceklerle birlikte içildiğinde kahvenin vücudun besleyici maddeleri sindirmesini zorlaştırdığını gösteriyor.