Yorgun ve borçlu; Türkiye’de yaşam memnuniyeti yüzde 33’e geriledi

Ipsos Türkiye Araştırması: Türkiye’de Yaşam Memnuniyetsizliği Yükseliyor

Ipsos Türkiye’nin 2024 yılına dair hazırladığı “Alışverişçi Yıllığı” araştırması, ekonomik zorlukların bireylerin yaşam memnuniyetini ve tüketim alışkanlıklarını derinden etkilediğini ortaya koydu. Türkiye’de yaşayan bireylerin sadece yüzde 33’ü “Bugünkü hayatımdan memnunum” dediği, yüzde 50’sinin kendisini “yorgun” olarak tanımladığını gösterdi.

Araştırmaya göre, Türkiye 12 yıl öncesine göre mutluluk skorunda 40 puan kaybetti ve ülkede yaşayan her iki kişiden yalnızca birinin kendisini mutlu hissettiği belirtildi.

Harcamalar azaldı, borçlar arttı

Araştırmaya katılan bireylerin yüzde 68’i, 2024 yılında hane harcamalarını azaltmak zorunda kaldığını ifade etti. Yalnızca yüzde 12’lik bir kesim tüm giderlerini karşılayabildi. Kredi kartı kullanımı artarken, hane halklarının hızlı tüketim ürünü harcamalarının yüzde 46’sı kredi kartı ile gerçekleşti. Ancak bireylerin yüzde 85’i kredi kartı borçlarını ödeyemediğini dile getirdi.

Et ürünlerinden temizlik malzemelerine, birçok kalemde kısıtlama

Araştırmaya göre, hane halkları geçen yıla oranla 33 kez daha az alışveriş yaptı. Et ürünleri, kişisel bakım ve temizlik ürünleri gibi kalemlerde kısıtlama olduğu belirtildi. Hızlı tüketim ürünü alışverişi artmasına rağmen alınan ürün sayısında azalma yaşandı.

Araştırmada, indirim marketlerine yönelimin arttığı ve tüketicilerin geleceğe dair belirsizlik içinde olduğu vurgulandı. Ipsos, 2025’in ilk üç ayında gözlemlenen eğilimlerin 2024’teki trendleri yansıttığını ve tüketicilerin günlük yaşama odaklandığını belirtti.

Related Posts

Mahfi Eğilmez: Büyük sessizlik kuramı

“Herkes sessizce artan fiyatlara uyum sağlamaya çalışıyor. En fazla itiraz kişi başına geliri nispeten Avrupa düzeyinde olanlardan çıkıyor. Tayland, Mısır düzeyinde kişi başına gelire sahip nüfusun çoğunluğundan kendi aralarındaki itirazlar dışında ses çıkmıyor. Bir bölümü bu durumu dünyada kendilerine verilmiş bir sınav olarak, bir bölümü kader olarak kabullenip susuyor.”

En büyük şirketlerin vergi tablosu gösterdi: İşçiler patronlardan daha yüksek oranda vergi ödemiş!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Vergi kaçıranları tespit etmek için OSB’lerin girişlerine vergi memuru yerleştireceğiz” açıklamasının ardından, Türkiye’nin en büyük sanayi şirketlerinin çoğu neredeyse hiç vergi ödemediği ortaya çıktı.

2025 yılında vergi affı var mı? Beyanname Gözetim Programı nedir?

Son bir ayda tarafıma ulaşan soruların önemli çoğunluğa vergi affı ve birçok tüzel kişiliğe gelen vergi uyarı yazıları hakkında olmuştur. Beyanname Gözetim Programı nedir? Hazine ve Maliye Bakanlığınca uygulamaya alınan program uyarınca 2024 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesi verecek yaklaşık 500 bin mükellef üzerinden yapılan risk analizleri neticesinde ortaya çıkan, yaklaşık yüzde 10 civarı mükellefin riskli grup olarak tanımlanması ve bunlara riskleri hakkında uyarı mektubu gönderilmesi işlemidir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yine ‘sabır’ istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuştu. Erdoğan, enflasyondaki düşüle dikkat çekerek sabır istedi.

Yetiştirmesi kolay getirisi yüksek İç ve dış pazarda kapış kapış

Dünyanın önde gelen üzüm üretim merkezlerinden Manisa’nın Alaşehir ilçesinde çiftçiler, mayıs ayıyla yeşillenen asmalardaki yaprakları satarak ek gelir elde ediyor. KİLOSU 70 LİRA: “YAPRAKBANK” Üzüm çiftçisinin “yaprakbank” olarak tanımladığı alım …

Avrupa borsaları ticaret anlaşmasının ardından rahat bir nefes aldı

Anlaşma, Trump’ın İngiliz ihracatına uyguladığı yüzde 10’luk gümrük vergilerini yürürlükte bırakıyor, her iki ülke için de tarım ürünlerine erişimi sınırlı ölçüde genişletiyor ve ABD’nin İngiliz otomobil ihracatına uyguladığı yasaklayıcı gümrük …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir