Depresyonda olan hasta 56 gün boyunca uyudu: Donmuş gibiydi bilimin ekip çalışmasının ve sabrın zaferi

Samsun’da Bir Genç Kadının İlginç Hikayesi: Depresyon ve Katatoni

Samsun’da yaşayan 26 yaşındaki genç bir kadın, yalnızca depresyon geçmişi bulunmasına rağmen bilinç kaybı şikâyetiyle önce ilçe hastanesine getirildi. Bu noktadan sonra hikaye daha da ilginçleşti. Hastane, genç kadının bilinci kapalı halde 32 gün boyunca yatmasına rağmen neden uyanmadığını, gözlerini neden açmadığını ve niçin konuşmadığını anlamakta güçlük çekti. Ardından genç hasta, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi. Burada Dr. Öğr. Üyesi Özgür Kılıç, genç hastayı dikkatle yoğun bakımda izlemeye başladı.

“Donmuş Gibiydi; Bilimin, Ekip Çalışmasının ve Sabrın Zaferi”

Hasta, 56 gün boyunca hiçbir uyarıya yanıt vermiyordu. Dr. Öğr. Üyesi Özgür Kılıç, durumu “yoğun bakımda izlemeye başladık. Hasta, gözlerini açmadığı gibi ağrılı uyarılara da tepki vermiyordu, adeta kaskatı kesilmiş bir halde immobile yatıyordu. Tüm tetikler normal çıktığı için nedenini anlamak oldukça zordu. Organik bir bozukluk olmadığı açık olmasına rağmen hasta ‘donmuş’ gibiydi. Bu durumun psikiyatrik bir durum olabileceğini düşündük ve nihayetinde bir katatoni tablosu olduğuna karar verdik. Katatoni, ağır psikiyatrik hastalıklarda görülen, kişinin konuşmaması, hareket etmemesi ve çevreyle bağını koparması gibi belirtilerle karakterize bir durumdur. Özellikle ağır depresyonlarda görülebilir. Bu tür uzun süren ve tedaviye cevap vermeyen olgular oldukça nadirdir. EKT (elektrokonvülsif terapi) tedavisine başlamamız sonrasında 56. gün, 5. seansın ardından hastamız gözlerini açtı. Bu hikaye, depresyonun sadece üzgün olmak olmadığını gösteriyor. Bazen insanı tamamen susturabilir ve durdurabilir. Bu, sadece tıbbi değil, aynı zamanda insani bir umut hikayesidir. Bilimin, ekip çalışmasının ve sabrın zaferidir” şeklinde açıklamada bulundu.

Related Posts

Sağlık Bakanlığından güvenli tatil için plajlara yakın takip

Sağlık Bakanlığı, plajlar ile göl ve deniz kıyılarında su kalitesini izlemek amacıyla 35 ilde 1700’e yakın noktada düzenli numune alarak mikrobiyolojik analiz yapıyor.

Adet kanamalarınız uzun sürüyorsa dikkat: Hastalığın ilk işareti olabilir

Adet kanamalarınız normalden uzun sürüyorsa bu durumu hafife almayın. Kadınların yüzde 10 ila 24’ünü etkileyen rahim polipleri, Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mert Yeşiladalı, sorunun çoğu zaman adet düzensizliği, ara kanama ve özellikle yoğun adet kanamalarıyla kendini gösterebileceğine işaret etti.

Prof. Dr. Güzel: Yaz tatilinde çocuk sağlığına dikkat edin

Prof. Dr. Güzel: Yaz tatilinde çocuk sağlığına dikkat edin

Güneş yanıklarına ne iyi gelir? Evde uygulanabilecek 7 doğal yöntem

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneşin zararlı etkileri kendini göstermeye başladı. Uzmanlar, özellikle güneş yanıklarına karşı doğal çözümlerle ilk müdahalenin önemine dikkat çekiyor.

Tıbbiyeliler Sendikası kuruldu: Hekimin ve hekimliğin onurunu korumak için buradayız

Yeni kurulan Tıbbiyeliler Sendikası’nın genel başkanı Ziya Aygün, “Hekimin ve hekimliğin onurunu korumak için buradayız” dedi.

Türkiye’de her 7-10 çiftten biri kısırlıkta: ‘Erkek’ faktörü görmezden geliniyor

Türkiye’de yaklaşık 2 milyon çiftin çocuk sahibi olamadığını ifade eden Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Akif Diri, kısırlığın genellikle sadece kadınlara atfedildiğini ve bu nedenle erkek kaynaklı kısırlığın toplumda yeterince dikkate alınmadığını belirtti. Ayrıca, yaygın ve basit bazı alışkanlıkların sperm kalitesini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti. Erken teşhis ve tedavi sayesinde, kısırlık riski taşıyan çiftlerin çocuk sahibi olma şansının artabileceğini vurguladı.