Yalova’da Topraksız Tarım ile Çilek Üretimi Başladı

Yalova’da Topraksız Tarım Seralarında Çilek Üretimi Başladı

Yalova’da tarımla hiç uğraşmamış dört cesur girişimci, topraksız tarım yöntemiyle çilek üretimine başladı. Kentte ilk defa gerçekleştirilen bu proje, 2.200 metrekarelik alanda hayata geçirildi. Girişimciler, internet üzerinden izledikleri bir videoyu ilham alarak bu yola çıktı.

Şirketi kuran dört girişimciden biri olan Merve Yazıcı, “Çiftçilikle pek ilgimiz yoktu. Bir gün kahvaltı yaparken bu fikri ortaya attık. Maliyetin bu kadar yüksek olacağını bilmiyorduk ancak yine de başladık. Aslında çilek üretimine YouTube videolarından ilham aldım” şeklinde konuştu.

İkinci el bir sera satın alarak Safran Köyü’nde faaliyete geçtiklerini belirten Yazıcı, “Kolay bir süreç olmadı ve maliyet beklentimizin üzerinde çıktı ama şu an çok mutluyuz. Bu işe niçin girdik diye sorduğumuz bir an olmadı” dedi.

Diğer bir ortak olan Murat Gülbaba, soğuğa dayanıklı Sabrina çeşidini tercih ettiklerini ve topraksız tarımla yıl boyunca çilek üretiminin mümkün olduğunu belirtti. Gülbaba, “Tabii ki zorlukları var. Isıyı ve nemi kontrol etmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Sera kurulumunun ve ilk aşamalarının kolay olmadığını dile getiren Bager Arıcı ise, “Topraksız tarımı tercih etmemizin sebebi, birim alandan daha fazla ürün elde etmek. Açık alanda yapılan çilek üretimine göre daha fazla verim alabiliyoruz. Bitkinin gelişimini kontrol etmek tamamen bizim elimizde oluyor” açıklamasında bulundu.

Arıcı, Sabrina çeşidinin raf ömrünün diğer çeşitlere göre daha uzun olduğunu belirtirken, Murat Girgin ise minimum gübre kullanarak maksimum verim elde ettiklerini vurguladı. Girgin, “Şu anda 2.200 metrekarelik alanda yaklaşık 30 bin çilek kökü dikerek üretimimizi sürdürüyoruz. 1,5 aydır üretim yapıyoruz ve 30 bin kökten yaklaşık 12 ton ürün elde ediyoruz” dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / RÜMEYSA ŞAHİN – Ekonomi

Related Posts

TOBB’dan ekonomi alarmı: Finansman zorluğu, artan maliyetler ve zirai don…

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen 7 bölge toplantısında, 81 il ve 160 ilçeden gelen oda-borsa temsilcileri iş dünyasının sıkıntılarını dile getirdi. Finansmana erişim zorluğu, zirai don ve artan maliyetler öne çıkan sorunlar arasında yer aldı.

Düşüş sonrası borsa yatırımcısına uyarı: İşte en çok yükselecek hisseler!

19 Mart sonrası sert bir düşüş serisi yaşayan Borsa İstanbul hakkında beklenen yorum geldi. Yatırım uzmanları, ilerleyen haftalarda en çok yükselecek hisselere ışık tutarak, hedef fiyatlarındaki değişiklikleri paylaştı.

ÇAYKUR 2024 yılında 73 milyon lira kar elde etti

Çay İşletmeleri (ÇAYKUR) Genel Müdürlüğü’nün 2024 yılı bilanço döneminde 73 milyon lira kar elde ettiği bildirildi.

İletişim kesintileri tepki çekmişti: Bakan Uraloğlu GSM operatörleriyle görüşecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, deprem sonrası iletişim aksaklıklarıyla eleştirilen GSM operatörleriyle bir araya gelecek. Toplantıda altyapı sorunları ve çözüm önerileri ele alınacak.

Türkiye Elektrik Üretim ve Tüketim Verileri Açıklandı

Türkiye’de dün günlük bazda 880 bin 398 megavatsaat elektrik üretildi, tüketim ise 885 bin 367 megavatsaat oldu. Türkiye Elektrik İletim AŞ verilerine göre, saatlik bazda dün en yüksek elektrik tüketimi 42 bin 638 megavatsaatle 21.00’de, en düşük …

Tüketici Güven Endeksi Nisan’da Düşüş Gösterdi

Tüketici güven endeksi, Mart ayında 85,9 iken Nisan ayında yüzde 2,3 oranında azalarak 83,9 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) iş birliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir