Türkiye Adalet Akademisi kanunu kabul edildi

Türkiye Adalet Akademisi’nin teşkilat yapısına, görev ve sorumluluklarına ilişkin hazırlanan Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edildi.

ÖZEL BÜTÇELİ AKADEMİ

Bu teklif ile Türkiye Adalet Akademisi’nin kamu tüzel kişiliğine sahip, bilimsel, idari ve mali özerkliği bulunan, özel bütçeli bir kurum olması öngörülüyor. Ayrıca, Adalet Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösterecek Akademi’nin idari kapasitesinin güçlendirilmesi hedefleniyor.

YAPISI DA BELLİ OLDU

Teklifte, Akademi’nin idari birimleri Başkanlık, Başkan ve daire başkanlıkları şeklinde teşkilatlanacak ve Hukuk Araştırmaları Merkezi kurulacak. Bu merkez, hukuk ve adalet alanındaki gelişmeleri takip ederek araştırmalar yapacak, bilimsel yayınlar çıkaracak ve yargı mensuplarının uzmanlaşmasına katkı sağlayacak. Ayrıca, hukuk alanındaki lisansüstü eğitimler için yükseköğretim kurumlarıyla işbirliği yapılacak.

EĞİTİM KURULU KURULACAK

Adalet Akademisi, meslek öncesi ve meslek içi eğitim programlarını yıllık eğitim planları doğrultusunda düzenleyecek. Eğitim Kurulu, 18 kişiden oluşacak ve eğitim programlarını belirleyecek. Bu süreçte, ihtiyaçlar doğrultusunda Adalet Bakanlığı, Hâkimler ve Savcılar Kurulu, yüksek mahkemeler ve hukuk fakülteleri ile işbirliği yapılacak. Ayrıca, adalet hizmeti sunan diğer profesyonellere yönelik hizmet içi eğitimler de düzenlenecek.

5 YIL ZORUNLULUĞU

Meslekte fiilen 5 yılını tamamlamış hakim ve savcılar, Adalet Bakanı tarafından Akademiye atanabilecek veya görevlendirilebilecek. Meslekte 8 yılını tamamlayan hakim ve savcılar ise öğretim elemanı olarak Akademiye atanabilecek. Ayrıca, yükseköğretim kurumlarındaki öğretim üyeleri ve araştırma görevlileri de Akademide öğretim elemanı olarak görevlendirilebilecek.

Related Posts

Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye kötü haber

Avrupa Komisyonu’nun 2023 ve 2024 yıllarına ait Türkiye raporları, Strasbourg’daki Genel Kurul oturumunda görüşüldü. Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor, “2013’teki Gezi protestolarından sonra, Türkiye’deki demokratik standartlar açısından hiçbir olumlu gelişme yaşanmadı. Türkiye, demokratik standartlarda gerileyen tek aday ülke olarak açıkça öne çıkmaktadır” dedi.

Gazze’de can kaybı 52 bin 635’e yükseldi

Katil İsrail’in 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana yoğun saldırılar düzenlediği Gazze Şeridi’nde hayatını kaybedenlerin sayısı 52 bin 653’e, yaralı sayısı 118 bin 897’ye yükseldi.

Bahçeli, 99 gün sonra Meclis’te: Sırrı Süreyya Önder için yapılan anma törenine katıldı

Bahçeli, 99 gün sonra Meclis’te: Sırrı Süreyya Önder için yapılan anma törenine katıldı

Öcalan’a ‘beyefendi’ diyen MHP’li vekil şehit cenazesinde böyle korundu

Terörist başı Abdullah Öcalan’a ‘beyefendi’ diyerek şehit ailelerinin tepkisini alan MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, Irak’ın kuzeyinde şehit olan İstihkâm Uzman Çavuş Önder Özen’in cenaze töreninde korumalar tarafından korunması dikkat çekti. Taytak, Ramazan ayında şehit aileleri için verilen iftar yemeğine katılmış ve şehit ailelerinden büyük tepki almıştı.

Zammı öğrenen işçiler halaya koştu

Petrol İş Sendikası’na bağlı fabrikalar Pulver Kimya, Elastron ve Conta’da yaklaşık 1300 işçi, grevin ilk gününde işveren ile anlaşmaya vardı. Saatlik ücretlere yüzde 92 zam yapılırken, ayrıca tüm işçilere yılda 4 maaş ikramiye ödenmesi için taraflar el sıkıştı.

İsrail ordusunun Lübnan’da İHA’yla hedef aldığı araçta bir kişi öldü

İsrail ordusunun, Lübnan’ın güneyinde bir hafif ticari araca düzenlediği hava saldırısında bir kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir