Evrenin derinliklerinde gizemli kozmik patlama

Araştırmalara göre en olası açıklama, orta kütleli bir kara deliğin bir beyaz cüceyi parçalayarak yok etmesi olabilir. Bu olay sonucunda yüksek hızlı bir madde jetinin oluştuğu ve bu jetin şans eseri Dünya’ya doğru yönlendiği düşünülüyor.

Carnegie Mellon Üniversitesi’nden Brendan O’Connor, “EP240408a, farklı astronomik olayların bazı özelliklerini taşıyor ama hiçbirine tam olarak uymuyor” diyerek olayın olağan dışı doğasını vurguluyor. Bilim insanlarına göre, bu ya çok nadir görülen bir olay ya da tamamen yeni bir kozmik fenomen olabilir.

Patlama, ilk 10 saniye boyunca yumuşak X-ışınlarında parlama yaptı, ardından dört gün boyunca sabit bir ışık yayarak hızlı bir şekilde sönümlendi. Bu durum, onu gama ışını patlamalarından daha uzun ama diğer bilinen kozmik olaylardan daha kısa bir hale getiriyor.

En ilginç noktalardan biri, güçlü bir X-ışını emisyonu üretmesine rağmen hiçbir radyo sinyali yaymaması oldu. Genellikle, bu tür parlak X-ışını olaylarının belirgin radyo emisyonları olması beklenirken, EP240408a hiçbir radyo dalgası üretmedi. O’Connor, “Bu kadar parlak bir olayda güçlü radyo dalgaları beklerdik ama burada hiçbir şey yok. Bu gerçekten tuhaf” diyerek olayın gizemini vurguluyor.

Bilim insanları, bu olağandışı patlamanın bir “gelgit bozulma olayı” (TDE) olabileceğini düşünüyor. TDE’ler, kara deliklerin yıldızları yutarken oluşturduğu güçlü ışık parlamalarıdır. Ancak, TDE’lerde genellikle güçlü radyo emisyonları görülürken EP240408a’da bu izler henüz bulunamadı.

Uzmanlara göre, radyo dalgalarının yayılması yüzlerce veya binlerce gün sürebilir. Eğer ilerleyen gözlemler radyo emisyonları tespit ederse, olayın kesin olarak bir TDE olduğu anlaşılacak. Ancak radyo dalgaları hiç ortaya çıkmazsa, bu tamamen yeni bir tür gama ışını patlaması veya keşfedilmemiş bir kozmik fenomen olabilir.

Bu gizemli patlama, Einstein Probe tarafından keşfedildikten sonra birçok farklı teleskopla incelendi. NuSTAR, Swift, Gemini, Keck, Dark Energy Camera (DECam), Very Large Array (VLA), Australia Telescope Compact Array (ATCA) ve NICER gibi teleskoplar olayın farklı dalga boylarını analiz etti.

Ancak, tüm bu gözlemler EP240408a’nın ne olduğu konusunda net bir sonuç sunamadı. Şu an en güçlü ihtimal beyaz bir cücenin kara delik tarafından parçalanması olsa da bilim insanları bu gizemi çözmek için daha fazla veri toplamayı bekliyor.

Related Posts

Google, “teknoloji iyidir” filmleri çekecek!

Arama devi, teknoloji ürünlerinin pozitif yönlerini öne çıkaracak film ve tv dizileri peşinde

Neuralink’in beyin çipi takılan ALS hastası video hazırladı

Neuralink’in konuşamayan ilk hastası, beyin çipi sayesinde tek bir tuşa basmadan bir YouTube videosu hazırladı.

WhatsApp’a yeni emojiler geliyor

WhatsApp’a yeni emojilerin geleceği ortaya çıktı. Yeni sebze, bayrak ve yorgunluk ifadesi de dahil olmak üzere 8 emoji yakında sunulacak.

iPhone 17 Air tasarımıyla öne çıkarken pil konusunda sınıfta kalabilir

Apple’ın önümüzdeki Eylül ayında tanıtması beklenen iPhone 17 serisine dair yeni detaylar ortaya çıktı. Serinin en dikkat çeken modeli olması beklenen “iPhone 17 Air”, ince tasarımıyla öne çıkarken batarya ömrü konusunda ise bazı soru …

Orta segment karışacak: OPPO Reno 14 performans testinde!

OPPO, ürün yelpazesini genişletmek için çalışmalarını sürdürüyor. Çinli marka bu kapsamda çok yakında Reno 14 modelini kullanıcıların beğenisine sunacak. Son gelişmeler ürünün performans testlerinde göründüğünü gözler önüne seriyor. İşte ayrıntılar …

Samsung, yapay zekalı restoran açıyor!

Samsung, yapay zeka teknolojisini günlük yaşamın farklı alanlarına entegre etmeye devam ediyor. Şirket, bu kez gastronomi alanında dikkat çekici bir adım atarak Portekiz’de “Sem Igual” adını verdiği geçici bir restoran açıyor. Samsung, yapay …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir