Bursa’daki deprem sonrası uzmanlardan uyarı

Bursa’da 4.1 Büyüklüğünde Deprem Paniğe Yol Açtı

Bursa’nın merkez Nilüfer ilçesinde bugün saat 13.43’te meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki deprem, kısa süreli panik yarattı. Depremin derinliği 9.74 kilometre olarak kaydedildi ve saniyeler süren sarsıntı, vatandaşları sokaklara dökmeye neden oldu.

“Deprem Nedeniyle Oluşan Panik…”

Jeoloji Mühendisi Engin Er, yaptığı açıklamada, 5 ila 7 arasındaki şiddetteki depremlerin orta büyüklükte olduğunu belirterek, gün içerisinde yaşanan depremin küçük çaplı olduğunu vurguladı. Er, bu durumun alınması gereken önlemleri hızlandırması gerektiğini ifade ederek, Bursa’da 7 ve üstü büyüklükte depremlere neden olabilecek fay hatlarının bulunduğunu söyledi.

Engin Er, Bursa’daki depremin büyük bir felaket olarak değerlendirilmediğini belirterek, “Bugün yaşanan deprem aslında çok büyük değil. Bu tür sarsıntıları 5 ila 7 arasında orta, 7’den yukarısını ise büyük deprem olarak sınıflandırıyoruz. Bu olay küçük ölçekliydi ancak Bursa’da endişeye yol açtı. Civar illerde de hissedildi. Panik oluşturmasının sebebi, depremin merkez üssünün yerleşim alanlarının hemen altında olmasıydı. Bu depremin ardından 3 şiddetinde artçı sarsıntılar yaşanabilir ancak büyük bir artçı deprem beklenmiyor” şeklinde konuştu.

“7 ve Üzeri Depreme Yol Açabilecek Fay Hatları Mevcut”

Er, Bursa’da zeminin birçok noktasının hem iyi hem de kötü olduğunu belirterek, şehirde birçok aktif fay hattının bulunduğunu vurguladı. Ana fay hatlarından birinin Bursa’nın merkezinden geçtiğini belirten Er, Kayapa’dan Yenişehir’e kadar uzanan bir fay hattının da keşfedildiğini ifade etti. İznik Gölü’nden başlayarak Gemlik ve Mudanya’dan geçip Karacabey’e kadar uzanan bir başka fay hattının da olduğunu dile getiren Er, bu fay hatlarının 7 ve üzerinde büyüklükte depremlere neden olabileceğini söyledi.

Beklenen Marmara depreminin özellikle Bursa’daki kötü zeminli bölgelerde ciddi hasara yol açabileceğini belirten Er, “Bu deprem, kendini hatırlattı ve ‘uyanık ol, potansiyelim var’ dedi. Yapılan bilimsel araştırmalar da Bursa’da 7 ve üzerinde büyüklükte deprem olma olasılığının olduğunu gösteriyor. Bu durumu engellemek için yapılması gerekenler oldukça basit. Kapsamlı bir plan ve adil bir kentsel dönüşüm şart. Kontrol şart!” dedi.

Related Posts

Barış anlaşmasında uzlaşı sağlanmıştı: Aliyev ve Paşinyan Abu Dabi’de görüşecek

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, yarın Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başkenti Abu Dabi’de bir görüşme gerçekleştirecek.

Şara ve Mazlum Abdi, Şam’da görüştü; Suriye’nin geleceği bu toplantıda şekillenecek | 10 Mart anlaşmasının hükümlerinde değişikliğe mi gidilecek?

Şara ve Mazlum Abdi, Şam’da görüştü; Suriye’nin geleceği bu toplantıda şekillenecek | 10 Mart anlaşmasının hükümlerinde değişikliğe mi gidilecek?

‘Meyhane ağzı’ diyerek hedef aldı… Erdoğan’dan Özgür Özel’e ‘seçim tarihi’ yanıtı: ‘Bu süreyi sonuna kadar kullanacağız’

Partisinin grup toplantısında konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP lideri Özgür Özel’in erken seçim çağrısına yanıt verdi, “Millet en son seçimde ülkeyi 5 yıl yönetme görevi verdi; bu süreyi sonuna kadar kullanacağız. Seçim 2028’de yapılacak Bay Özgür” dedi. “Süreç” mesajı da veren Erdoğan, “Önümüzdeki günlerde olumlu haberler alacağız” diye konuştu. Erdoğan, operasyonlar üzerinden CHP’yi de hedef aldı.

Erdoğan’dan Terörsüz Türkiye mesajı: ‘Önümüzdeki günlerde olumlu haberlerin alınacağı bir evreye giriyoruz’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Terörsüz Türkiye sürecine dair bir mesaj verdi ve “Önümüzdeki günlerde olumlu haberlerin alınacağı bir evreye giriyoruz” dedi.

50 liralık evler peynir ekmek gibi sattı: Komşu köylere de sıçradı

Terk edilmiş köylere canlılık getirmek için başlatılan “1 Euroluk Ev” projesi, kısa sürede beklenmedik ekonomik başarılar yakaladı. İtalyanların dünya çapında ilgi gören projesi, alanını genişletiyor.

TBMM’de ilginç anlar: Kürsüye gelin ve damat mankenleriyle çıktı

Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, TBMM Grup Toplantısı’nda gençlerin ekonomik sıkıntılar nedeniyle evlenemediklerini belirterek gelin ve damat cansız mankenleriyle kürsüye çıktı.