İstanbul’un Tuzla ilçesinde, sınıfta kaldığı için müdür yardımcısını tehdit eden bir lise öğrencisi hakkında mahkeme karar aldı. Tuzla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde görevli müdür yardımcısı Ö.A. (49), 11. sınıf öğrencisi H.D.’den şikayetçi oldu. H.D., geçen yıl 8 dersten geçemediği halde, yaptığı sorumluluk sınavlarında 7 dersinden başarılı oldu; ancak edebiyat dersinden sınıfta kaldı.
24 Mart tarihinde WhatsApp üzerinden müdür yardımcısına gönderdiği mesajda, “Sevindin mi hoca, 1 seneyi daha çöp ettin, sonun Fatma Hoca gibi olmaz inşallah, yakında görüşeceğiz” ifadelerini kullanan H.D., Fatma Hoca’nın, öğrencisi tarafından bıçaklanarak hayatını kaybeden bir öğretmen olduğunu belirterek, müdür yardımcısını rahatsız etti. Ö.A, bu mesajı aldığı gün Tuzla Polis Merkezi’ne başvurdu ve H.D.’nin kendisine zarar verebileceğinden endişe ettiğini ifade etti.
Ö.A., mesajın ardından, “Ben sadece sınav notlarını sisteme girmekle görevliyim, öğretmenler tarafından verilen notları değiştirmem mümkün değil. H.D., sınav notlarını benim yüksek girebileceğimi düşünerek bu şekilde tehditte bulunuyor,” dedi. H.D. hakkında İstanbul Anadolu Aile Mahkemesi’ne başvurarak koruma talep eden Ö.A., mahkemenin hem uzaklaştırma kararı vermesini hem de rehabilite edilmesini istedi.
Mahkeme, H.D.’nin 3 ay süreyle öfke kontrolü, stresle başa çıkma ve şiddeti önlemeye yönelik eğitim programlarına katılmasına karar verdi. Ayrıca, H.D.’nin mevcut okul çevresiyle etkileşiminin devam etmesi durumunda suça sürüklenme olasılığının artabileceği vurgulanarak okul değiştirmesine hükmedildi.
Kararda, müdür yardımcısının şiddet riski ile ilgili endişeleri göz önüne alınarak, tedbir alınmasının gerekli olduğu ifade edildi. Mahkeme, çocuğun suçla ilişkisinin azaltılması gerektiğini ve onu suça yönlendiren unsurlardan uzaklaştırmanın önemini vurguladı. Son günlerde toplumda artan çocuk suçları konusunda yasaların yeniden gözden geçirilmesi çağrısı yapıldı. Uzun vadede toplumsal barışın sağlanmasının herkesin ortak isteği olduğu belirtildi. (AA)
