240 işten ret yiyip 9 milyon TL tazminat aldı

Almanya’da bir interseks birey, iş başvurusu yaptığı ve reddedildiği 240 yere açtığı davaları kazanarak 240 bin euro (yaklaşık 9 milyon TL) gelir elde etti.

RTL’nin haberine göre Bielefeld’de yaşayan 47 yaşındaki davacı, iş ilanında yalnızca erkek ve kadın adayların belirtilmesini gerekçe göstererek 5 bin euro tazminat talep etti. Almanya Fırsat Eşitliği Yasası’na göre iş ilanlarında erkek ve kadın dışında “çeşitli” (diverse) seçeneğinin de yer alması gerekiyor.

“YASA SUİSTİMAL EDİLİYOR”

Matbaa şirketi çalışanı Alina Dünnebacke, iş ilanındaki eksiklik nedeniyle dava açılmasını “dolandırıcılık” olarak nitelendirip, “Bizim için tam bir şoktu. Aniden mahkeme celbi aldık” diye konuştu.

Şirket, davacının yeterli niteliklere sahip olmadığı için reddediliğini savundu ancak davacı, ilanın istihdam kurumuna bildirilmediğini öğrenince yasal işlem başlatıp bu kez 700 euro tazminat aldı.

İNTERSEKS NEDİR?

İnterseks, doğuştan gelen ve bireylerin genital, kromozomal veya üreme sistemini etkileyen doğal varyasyonlarını tanımlayan bir terimdir. Araştırmalara göre dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 1.7’si interseks özelliklere sahip doğuyor.

Ancak dünya genelinde birçok interseks birey ayrımcılığa ve zorla tıbbi müdahalelere maruz kalıyor. BM raporlarına göre bazı ülkelerde interseks çocuklara rızaları olmadan cerrahi işlemler uygulanıyor, bu da temel insan haklarının ihlali olarak değerlendiriliyor.

Related Posts

CHP’nin İstanbul’da miting yapacağı üçüncü ilçe Başakşehir oldu!

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasına karşı İstanbul’da 3’üncü miting Başakşehir’de yapılacak.

Fatih’te feci olay: Tramvayın çarptığı kadın hayatını kaybetti

İstanbul Fatih’te yolun karşısına geçmeye çalışırken tramvayın çarptığı 53 yaşındaki Fatma Karaaslan, ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

Rusya’da hayatını kaybeden dağcı Mehmet Kocaakça toprağa verildi

Rusya’nın dünyaca ünlü Elbruz Dağı’na tırmanış sırasında hipotermiye yakalanarak hayatını kaybeden dağcı Mehmet Kocaakça, memleketi Antalya’nın Manavgat ilçesinde toprağa verildi.

Hatay’da otomobil hurdaya döndü: Dört yaralı

Hatay’da kaldırıma çarparak hurdaya dönen araçta bulunan dört kişi yaralandı.

Tamirat için usta çağırdı, hayatının şokunu yaşadı

Aydın’ın Nazilli ilçesinde sıhhi tesisat tamiratı için bir eve giden usta, aniden rahatsızlandı ve hayatını kaybetti.

Iğdır’ı sağanak yağış vurdu

Iğdır’da sağanak yağış etkili oldu. Yağış sonrası bir evin deposu yıkıldı.