111 yıl sonra Türkiye’den çekilen BP’de işler tersine döndü

Türkiye’de BP Şirketine Borç Sorunu: 2025’te 27 Milyar Dolarlık Borç Yükü Olabilir

BP şirketi, 111 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren köklü bir şirket olmasına rağmen zorlu bir dönemden geçiyor. 2025 yılında 23 milyar dolarlık mevcut borca ek olarak yaklaşık 4 milyar dolar daha borçlanabileceği ifade ediliyor. FTSE 100 endeksine dahil olan şirket, bu durumu ikramiye ödemeleri, düşük karbonlu varlıkların satışı ve mevsimsel envanter etkileriyle açıklıyor.

Mısır ve Trinidad & Tobago’daki yatırımların azalması, gaz ve düşük karbonlu enerji üretimini olumsuz etkileyebilir. Özellikle geçen aralık ayında dört olgun açık deniz doğalgaz sahasını ve ilgili üretim tesislerini başka bir şirkete devretmeleri bu durumun etkilerini artırmıştır.

BP Yönetiminde Değişiklik Bekleniyor mu?

Petrol üretiminde artış beklenirken, gaz pazarlama ve ticaretin zayıf olacağı öngörülüyor. BP, müşteri ve ürün bölümünün mevsimsel hacim düşüşleri sebebiyle ticaretin olumsuz etkileneceğini ancak rafineri marjlarının güçlü kalacağını bildiriyor.

BP’nin Başkanı Helge Lund’un, eleştirilere maruz kalan yatırımcıların istifasını açıklaması şirketin geleceği konusunda belirsizlik yaratıyor. Lund’un 2026 yılında şirketten ayrılması bekleniyor. Geçmişte BG Group, Statoil ve Aker Solutions gibi önemli şirketlerde görev almış olan 62 yaşındaki Lund’un istifası sektörde dikkatle takip ediliyor.

BP’nin, yenilenebilir enerjiye yönelik fonları azaltarak petrol ve doğalgaz üretimine odaklanmasıyla ilgili haberler gündemi meşgul etmişti. Ancak bu değişiklik, özellikle %5 hisseye sahip olan aktivist yatırımcı Elliott Management tarafından eleştirilmişti.

Trump’un Politikaları ve Petrol Fiyatları

ABD Başkanı Donald Trump’ın politikaları da petrol piyasalarını etkiliyor. Özellikle ABD mallarına getirilen gümrük vergileri, piyasalarda dalgalanmaya sebep olarak petrol fiyatlarının düşüşüne yol açtı.

Brent petrol varil fiyatı, Trump’ın yaptığı açıklamalar sonrasında önemli ölçüde düşerek 63,29 dolara geriledi. Bu durum, petrol şirketlerinin geleceği hakkında endişelere neden olmaktadır.

Related Posts

Japonlar istifayı ‘ajan’lara bıraktı

Japonya iş dünyasına yeni bir terim daha kazandırdı: İstifa ajanları.

Kalyon İnşaat Tuna Nehri’ni aştı: En zorlu aşaması başarıyla tamamlandı

Kalyon İnşaat, Avrupa’nın en uzun doğal gaz boru hatlarından biri olan Romanya’nın Karadeniz Kıyısı-Podişor Doğal Gaz Boru Hattı projesinde, projenin en zorlu aşaması olan Tuna Nehri geçişini tamamladı.

Almanya’da fabrika siparişleri mayısta düştü

Almanya’da fabrika siparişleri, yurt içi talepteki düşüşün etkisiyle mayısta yüzde 1,4 ile beklentilerin üzerinde düştü.

İPA: İstanbul’da yaşamanın maliyeti 93 bin TL’yi aştı

İPA: İstanbul’da yaşamanın maliyeti 93 bin TL’yi aştı

Mevduat faizlerinde yükseliş sürüyor: İşte 500 bin TL’nin aylık getirisi!

Mevduat faiz oranları yüksek seyrini korurken, yatırımcılar belirli birikimlerinin getirisini hesaplıyor. Bankaların güncel oranları doğrultusunda 500 bin TL’nin 32 günlük kazancı araştırılıyor.

Merkez’in rezervleri eridi: 4 haftanın en düşüğü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) toplam rezervleri, 27 Haziran ile sona eren haftada 155,7 milyar dolardan 154,4 milyar dolara gerileyerek, son 4 haftanın en düşük seviyesine indi. TCMB haftalık verilerine göre, döviz rezervleri altı …